De man die de bonnetjesaffaire in Groot-Brittannië aan het rollen heeft gebracht durft na maanden zwijgen eindelijk te spreken.

Henry Gewanter, de man die samen met John Wick bonnetjes van Britse politici naar de pers lekte, vertelt in het televisieprogramma EénVandaag voor het eerst over zijn beweegredenen. "Ik wist dat we enorm veel vijanden gingen maken. Niet bij één politieke partij, maar bij alle politieke partijen."

De politiek in Engeland verkeert deze dagen in zwaar weer. De Labourpartij van premier Gordon Brown heeft nog nooit zo laag in de peilingen gestaan en een aantal belangrijke ministers zijn al opgestapt. De oorzaak is het bonnetjesschandaal dat Groot-Brittannië al weken in de ban houdt. Op grote schaal blijken politici onkosten te declareren van huizen waarvan de hypotheek bijvoorbeeld al lang was afbetaald. Henry Gewanter is de man die samen met John Wick de bonnetjes van de politici naar de media bracht. Maanden heeft hij in angst geleefd maar nu kijkt hij met voldoening naar de politieke puinhoop die de bonnetjesaffaire heeft veroorzaakt. "Wat mij betreft moeten ze allemaal opstappen die politici, maar ik ben bang dat ze bij de haren uit het parlement gesleept moeten worden.", aldus Gewanter in EénVandaag.

Gewanter heeft nog niet eerder met de pers gepraat, in EénVandaag een exclusief gesprek met hem.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.