De Europese Commissie vindt dat er een Europese kustwacht moet komen, die de buitengrenzen van Europa moet gaan bewaken. Marineschepen van lidstaten zouden die kustwacht moeten vormen.

 Eurocommissaris Frans Timmermans: “Als Europese Commissie zullen we voorstellen doen voor een Europese kustwacht, dan moeten lidstaten daar schepen, mensen en middelen aan bijdragen. Het is evident dat wij dat niet alleen aan de Grieken kunnen overlaten.

De kustwachten van de EU-lidstaten moeten een flinke bijdrage leveren, dit is meer dan alleen patrouilleren.”

Een en ander zou betekenen dat er meer moet worden samengewerkt. De ervaring leert dat gemaakte afspraken niet altijd worden nagekomen en dat de politieke tegenstellingen op het asieldossier groot zijn.

Zorgen over toekomst EU

Timmermans maakt zich daarom zorgen over de toekomst van EU. “Dit is voor het eerst in mijn bewuste beleving van Europese samenwerking, dat ik denk: het zou ook wel eens echt kunnen stranden.”

Hij roept landen op de daad bij het woord te voegen en afspraken rondom de vluchtelingenproblematiek na te komen. Zo werd in september bijvoorbeeld een overeenkomst gesloten over de verdeling van 160.000 vluchtelingen over geheel Europa. Tot op heden is hieraan slechts in zeer beperkte mate gehoor gegeven. Daarnaast zijn er fondsen beschikbaar gesteld, maar bleek half oktober dat van de 28 landen er slechts vier aan de financiële verplichtingen hebben voldaan.

Timmermans betoogt bovendien dat de discussie rondom de problematiek er een zou moeten zijn van normen en waarden, in plaats van een strijd om getallen.

In EenVandaag een gesprek met Frans Timmermans.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.