AVROTROSBron: ANP
Problemen bij UWVPostcovid

UWV-onderzoek naar beoordeling postcovid-patiënten vertraagd: 'Geen gevoel van urgentie'

Een aangekondigd groter onderzoek naar hoe mensen met postcovid, ook wel long covid genoemd, zijn beoordeeld door het UWV, is vertraagd. Mensen met postcovid die een WIA-uitkering aanvragen, lopen ondertussen telkens weer tegen een muur aan.

Een jaar geleden bleek uit onderzoek van UWV-verzekeringsarts Nina Wijnand en oud-UWV'er Jim Faas dat er veel mis was met de beoordelingen van postcovid-patiënten. In driekwart van de dossiers zaten fouten.

Onderzoek naar duizend dossiers

De onderzoekers concludeerden dat 'medische feiten niet werden meegewogen en dat in een deel van de rapportages een duidelijke visie of eigen mening zichtbaar was'. De rapportages waren volgens hen wel uitgebreid, maar de inhoudelijke kwaliteit en kennis kon beter.

Dat onderzoek was op basis van 46 dossiers van postcovid-patiënten. Dat aantal was zo weinig, omdat Faas en Wijnands alleen de dossiers beoordeelden waarbij ze ook het medisch dossier konden inzien. Ze kondigden een vervolgonderzoek naar duizend dossiers aan. Dat zou eind vorig jaar klaar zijn.

Jaar later nog geen resultaten

Het UWV leek de uitkomsten en het aangekondigde vervolgonderzoek te omarmen. "Dankzij het initiatief van Jim Faas en Nina Wijnands om initieel dossieronderzoek te doen, hebben we nu waardevol inzicht gekregen in de kwaliteit van de beoordelingen", zo reageerde de uitkeringsinstantie destijds. Het UWV kondigde aan 10 procent van de 12.000 dossiers opnieuw te bekijken.

Maar een jaar later zijn er nog geen resultaten van dat bredere onderzoek. "Ik ben nog niet actief bezig, met welk nader onderzoek dan ook", vertelt Jim Faas zelf. Binnen het UWV is er wel naar 300 dossiers gekeken, maar de resultaten daarvan zijn niet gedeeld. Ondertussen worden er volgens Faas nog steeds mensen ernstig benadeeld. "Het getuigt niet van een urgentiegevoel, terwijl er toch heel veel mensen last hebben van het feit dat ze niet adequaat beoordeeld zijn."

Verouderde beoordelingsstandaard

Volgens Faas maakt het UWV ook nog gebruik van een 10 jaar oude beoordelingsstandaard. Daar is postcovid niet in opgenomen. Daar wordt volgens hem geen aandacht besteed aan aandoeningen na bijvoorbeeld een covid-infectie. "Wat heel veel impact heeft op het functioneren."

Dat zou volgens hem anders moeten. Het UWV bevestigt dat de protocollen en standaarden verouderd zijn, omdat postcovid pas een recente ziekte is. Volgens het UWV zijn de artsen wel getraind om klachten die niet in het protocol staan om te buigen naar beperkingen die wel verzekerd zijn, maar juicht het UWV de wens voor doorontwikkeling ook toe.

'22 tot 23 uur per dag gedwongen liggen'

Een van de mensen die zich benadeeld voelen is Anne Vroegindeweij. Ze kampt met extreme vermoeidheid en migraine door postcovid. "Ik lig 22 tot 23 uur per dag gedwongen horizontaal en dan ook niet op de bank maar in mijn slaapkamer", vertelt ze. "Die andere paar uur per dag zorg ik dat ik af en toe een beetje door het huis loop, wat te eten pak, naar de wc ga en de spieren een klein beetje soepel houd." Toch besloot het UWV dat ze 20 uur per week kan werken.

Omdat Anne het niet eens is met de beslissing van het UWV heeft ze bezwaar gemaakt, na anderhalf jaar wachten was ze vorige maand aan de beurt. Met veel moeite sleepte ze zich naar het beoordelingsgesprek en opnieuw is de conclusie hetzelfde.

'Als ik maar de energie had om kwaad te zijn'

"Ze hebben mij op zien staan en weg zien lopen. En daaruit concluderen ze dat ik niet zo ziek ben als ik beweer dat ik ben. Het is op nep-energie, die uiteindelijk dus zorgt voor een terugslag", legt Anne uit. "Als je dat niet erkent als instantie of als arts, dan kun je ook geen goede beoordeling maken."

Het maakt haar kwaad, hoewel ze dat eigenlijk niet eens kan zijn. "Als ik maar de energie had om kwaad te zijn, was ik echt heel kwaad. Maar ik kan nu alleen maar een soort verslagenheid ervaren op dit moment. En ik hoop dat ik nog wat strijdlust krijg om in beroep te gaan." Dat traject kan ook al weer anderhalf jaar duren. "Dat betekent ook anderhalf jaar stress hiervan en onzekerheid."

'Opstartfase heeft veel tijd gekost'

Een woordvoerder van het UWV laat weten dat het onderzoek naar postcovid inderdaad nog niet is afgerond. "De opstartfase heeft veel tijd gekost gezien de hoeveelheid dossiers die zijn geanalyseerd voor het kwantitatieve onderzoek, de afstemming en door het uitvallen van de hoofdonderzoeker door ziekte."

Dat voorwerk is nu volgens het UWV gedaan. Uit 6.000 postcovid dossiers worden door middel van een steekproef 600 dossiers geanalyseerd en daarnaast is er al een tussentijds onderzoek naar 300 dossiers geweest. De volledige resultaten zijn volgens de UWV-woordvoerder rond begin september beschikbaar.

Bijscholing bij UWV

950 verzekeringsartsen en verpleegkundigen van het UWV hebben ook een bijscholingscursus gekregen over postcovid.

"Het is een professionele verantwoordelijkheid van onze specialisten om de laatste stand van zaken omtrent alle ziektebeelden te kennen", vertelt de woordvoerder. "Het volgen van bij- en nascholingen is de basis van de verplichte herregistratie voor alle medische specialisten."

UWV-onderzoek naar beoordeling postcovid-patiënten vertraagd: 'Geen gevoel van urgentie'