Saskia van Groen van sportclub AchillesBron: EenVandaag
Saskia van Groen van sportclub Achilles

Sportclubs hebben steeds meer moeite met vinden van vrijwilligers: 'Je moet ook wel sterk in je schoenen staan'

Kamal van de Pol

De helft van de Nederlanders boven de 15 jaar doet vrijwilligerswerk. Toch hebben vooral sportclubs grote moeite om voldoende vrijwilligers te vinden voor wedstrijden en evenementen. Dat terwijl ze van groot belang zijn voor een club.

Vorig weekend was het Hemelvaartsweekend, traditiegetrouw worden deze dagen veel sportevenementen georganiseerd omdat zowel kinderen als ouders vrij zijn. Maar het is dan een enorme puzzel om genoeg mensen te regelen om een evenement door te laten gaan.

'We doen het gewoon uit ons blote hoofd'

Ook beachhandbalclub Achilles in Apeldoorn organiseert elk Hemelvaartsweekend sportevenementen. "Wij doen dit nu voor het negende jaar en ik heb een hele fijne groep mensen om mij heen, ook jaarlijks", vertelt Saskia van Groen van Achilles.

"Dus de draaiboeken blijven eigenlijk in de kast, want we doen het gewoon uit ons blote hoofd", vertelt ze. "We hebben ook veel 'goodwill' hier binnen de club, soms is het even aantrekken om ouders erbij te betrekken maar we hebben een vrij grote commissie, dus daarin is de basis al gelegd en dat is gewoon heel erg fijn."

Achter de bar of schoonmaken

Maar zelfs een sportclub die alles geregeld lijkt te hebben, komt tegen het probleem van vrijwilligerstekort aan. "Vooral voor de ad hoc taken is dat soms wat lastiger, en voor 3 dagen natuurlijk helemaal", vertelt Van Groen.

Bij die taken moet je vooral denken aan klussen als de bar bezetten of schoonmaken. "En dan praat ik er nog niet eens over het coachen en begeleiden", gaat ze verder. Want die taken worden geregeld door een ander deel van de club. "Dat is natuurlijk ook altijd een puzzel want ook dat valt weer onder dat stukje vrijwilligers."

Andere tijdsindeling door corona

Volgens recente cijfers van het CBS doet de helft van Nederland aan vrijwilligerswerk, voornamelijk bij sportverenigingen. Maar toch zie je dat sportverenigingen vaak om hulp vragen, omdat ze te weinig handjes hebben.

"Ik denk dat dat sowieso door corona is gekomen", vertelt Van Groen. "In die tijd zijn veel mensen een andere tijdsindeling gaan doen, en dat beviel ze ook wel eigenlijk." Gelukkig voor haar club komen de vrijwilligers weer langzaam terug.

Sterk in je schoenen staan

"Daarnaast denk ik ook dat de hele maatschappij verandert", gaat ze verder. "Als vrijwilliger moet je soms ook nog wel sterk in je schoenen staan. Mensen stellen steeds meer eisen en hebben steeds meer commentaar. Ik denk dat daar ook een heleboel mensen op afhaken."

Een van die vrijwilligers die sterk in zijn sportschoenen staat is coach Peter te Winkel. "Ik doe nu al een jaar of 6 coaching, dit jaar heb ik mijn trainingscursus ervoor gehaald", vertelt hij. "Omdat ik zelf handbal probeer ik mijn kennis over te dragen aan die jongens."

'Passie voor het spel'

Hij werd juist vrijwilliger om het tekort op te lossen. "Het is altijd een probleem om vrijwilligers te krijgen bij een vereniging. En omdat ik al sinds 1990 bij de vereniging zit, rol je er eigenlijk als het ware een beetje in om wat taken te doen naast je werk." Te Winkel geniet er ook nog steeds enorm van. "Ik heb passie voor het spelletje, dus het is een kleine moeite om dan wat dingen voor de club te doen."

Toch begrijpt hij dat niet iedereen staat te springen om te helpen. "Iedereen heeft natuurlijk een druk bestaan. Maar het verenigingsleven vraagt gewoon veel hulp en begeleiding van ouders, niet iedereen begrijpt dat helaas en dan moeten sommige mensen een stapje meer doen", vertelt de coach. "Maar ik probeer het met de mensen die er zijn op te lossen en er positief in te staan."