
Slecht nieuws uit Nederland
Sinds afgelopen zomer houdt onderzoeker Manfred Gerstenfeld een weblog bij met slecht nieuws uit Nederland. Hij wil hiermee aantonen dat een constante stroom van negatieve en eenzijdige publiciteit een land een slecht imago bezorgen. In de praktijk gebeurt dit volgens Gerstenfeld met de berichtgeving uit Israel.
Even los van de vraag of de verslaggeving uit het Midden Oosten inderdaad 'fair en balanced' is, gaat het hier om een interessant experiment. Een experiment dat inmiddels wereldwijd school heeft gemaakt. Puur met betrekking tot het Israelisch-Palestijns conflict bestaan er al 'slecht nieuws-sites' uit Noorwegen, Mexico, Groot Brittanië, Frankrijk, De Verenigde Staten, Zweden en Finland.
Het kan niet de bedoeling zijn van Gerstenfeld en zijn geestverwanten wereldwijd negatieve aandacht voor Nederland te genereren. Dat zou een kansloze missie zijn. Zo kom je bijvoorbeeld nooit onbevooroordeeld op deze sites; de gemiddelde bezoeker weet dat het om actiesites gaat. Ten tweede vertegenwoordigen de sites niet de mainstream media, terwijl negatieve berichtgeving pas effect krijgt als alle of vrijwel alle media zich eraan bezondigen.
Aan de andere kant is het punt van Gerstenfeld duidelijk. En breder dan alleen het Israelisch-Palestijnse conflict: Nieuwsfeiten hoeven niet eens gemanipuleerd te worden om een verkeerd beeld te krijgen. Het simpelweg achterwege laten van bepaalde informatie is al voldoende voor een verwrongen beeld.