
Wereldkampioen Patrick Roest komt er vandaan en ook eerdere toppers als Hein Vergeer: de Krimpenerwaard. Als daar de schaatskoorts toeslaat, dan slaat het hard toe. Zo kan de schaatswinkel van Dave in Haastrecht de click & collect-bestellingen amper aan.
Want even binnen passen is er niet bij: er moet online besteld worden. En dan mag je vervolgens je kant en klare setje schaatsen op komen halen. Een lange rij voor de winkel laat zien dat de liefhebbers zich in de waterrijke Krimpenerwaard niet laten tegenhouden. Zelfs niet in coronatijd. Of misschien wel júist niet.
'Heel Nederland is ontploft'
"Met Dave van Dam, goedemorgen. Via internet besteld? Als we ze op voorraad hebben wel dan lukt het wel. Welke heeft u besteld? Heb ik! Kunt u over 3 uur ophalen! Kunt u lekker schaatsen vanmiddag!"
Als winkeleigenaar Dave van Dam niet aan de telefoon is met een klant, dan haast hij zich wel door de verder lege winkel met een paar dozen met schaatsen. Of hij zit achter de computer de zich alsmaar opstapelende bestellingen te verwerken. "Heel Nederland is ontploft", zegt hij enthousiast en verbaasd tegelijk. "De schaatskoorts heeft echt toegeslagen. Ik lieg niet als ik zeg dat het om honderden bestellingen gaat. We zitten 's nachts tot 4 uur mails te beantwoorden met vragen en op een gegeven moment vallen je ogen dicht."
Grote schaatshistorie
En in de Krimpenerwaard hoeft het maar even te vriezen en mensen willen het ijs op. Het is dan ook geen toeval dat veel schaatskampioenen uit het Hollandse poldergebied komen. Zoals oud-wereldkampioen Hein Vergeer, die ook even een kijkje komt nemen in de winkel van Dave. Hij woont letterlijk om de hoek. "Deze omgeving heeft een hele grote schaatshistorie", zegt hij. "Leo Visser komt uit hetzelfde dorp, mijn persoon dan, Hein Otterspeer, Patrick Roest, dat zijn grote namen."
Dat de schaatsliefde zo diep zit, is wat hem betreft eigenlijk heel logisch. "De Krimpenerwaard is een grote polder met heel veel water, met mooie wielen en mooie riviertjes, de Vlist waar veel mensen van buitenaf komen. Er zijn heel veel toertochten in de omgeving. Het is dus niet zo heel erg vreemd dat hier veel schaatsers vandaan komen."
Moeder van Patrick Roest
Intussen draait de winkel van Dave op volle toeren. En dat kan alleen maar omdat een heel stel mensen uit de buurt bijspringen. "De horecaondernemer hier van Huis den Hoek, die zegt: 'Kan ik je helpen?' En die is nu onderweg naar Viking om een hele partij schaatsen te halen."
Buiten op een kruk worden schaatsen gepast, een dame zit op haar hurken voor de klant. Het is de moeder van wereldkampioen Patrick Roest die bijspringt en het oplopende aantal klanten bedient. "Dat doet ze vaker als het druk is, even bijspringen", zegt Dave.
Schaatsen ijsklaar maken
En dat is het eigenlijk ook. Iedereen helpt elkaar, zeker zodra het begint te vriezen. Het is nog fris, zo vroeg op de ochtend, maar de klanten klagen niet. Een meneer die helemaal uit Delft is komen rijden, staat geduldig op zijn schaatsen te wachten. Hij heeft ze gisteren online besteld en kon ze vandaag ophalen.
Wat hij niet ziet is de drukte in de winkel. Er is geen klant binnen, maar het is een gesleep met schaatsen in alle soorten en maten. Een ploegje jongeren is in de werkplaats non-stop bezig met het prepareren van schaatsen: slijpen, ronden, veteren. Alles wat nodig is om zoveel mogelijk schaatsen ijsklaar te krijgen.
Alleen ophalen
"Hierachter is een soort crisiscentrum aan de gang", zegt Dave en wijst met zijn duim naar de werkplaats. "En ik heb net besloten dat we vanaf nu niet meer versturen. Je kan wel bestellen, maar je kan alleen hier ophalen. Voor verderop in het land moeten ze verder kijken, of in de auto stappen. Want we krijgen het gewoon niet meer verstuurd."
"Maar het is super dat het gebeurt voor ons. We verkopen wat we verkopen, we halen wat we kunnen halen." En zeker in coronatijd is het dus heel veel stilstaan geweest, maar nu vooral hollen voor Dave en zijn mensen. "Dat is wel een beetje het spannende van dit vak: het kan vriezen en het kan dooien."
Goed voor de jeugd
Hein Vergeer is intussen blij dat het natuurijs het schaatsen weer een flinke impuls geeft. "De jeugd die we nu hebben, die heeft eigenlijk geen echte winterperiode gehad. 2012 was voor het laatst. Dus wordt het tijd dat er weer een hele nieuwe groep komt die plezier in het schaatsen krijgt waardoor we weer nieuw talent krijgen."
Ook Dave, die ooit als jeugdtrainer talenten als Patrick Roest, Kai Verbij en Jutta Leerdam onder zijn hoede had, is blij met de impuls die het schaatsen geeft aan de jeugd.
Gevaren op het ijs?
Of het niet gevaarlijk is, dat we richting het weekend het ijs op gaan? "Ik denk dat het qua ijsdikte net kan. Maar dan hangt het er vanaf wat de weerpluim doet. Maar of we het mogen? Ik hoop het, het zou eigenlijk moeten. Maar ik ben bang dat echt georganiseerde tochten echt moeilijk worden in deze tijd. Dat hangt natuurlijk ook af van wat meneer Rutte zegt."
"Er is natuurlijk wel héél veel ijs in Nederland, de meren zijn groot", antwoordt hij op de vraag of er geen chaos komt, dit weekend. "IJsbanen zullen een restrictie van ongeveer 200 mensen hebben, dat is ook zo op een kunstijsbaan. Maar we hopen op een paar nachten echt strenge vorst. En dat zaterdag en zondag de grote meren opengaan. Dan kunnen we wel een hoop Nederlanders kwijt denk ik", zegt hij hoopvol.
Seizoen goed gemaakt
Intussen helpt hij zoveel mogelijk mensen aan nieuwe schaatsen, of zorgt hij dat oude schaatsen geslepen of gerepareerd worden, en dat maakt zijn door corona geteisterde seizoen nog enigszins goed. "Wij doen nu in een paar dagen waar je normaal een paar maanden over doet, om zo'n omzet te realiseren. Dat is voor ons super, absoluut. Fantastisch."
En Hein? Op de vraag of hij nog gaat schaatsen, kijkt hij even naar het ijs van de rivier de Hollandse IJssel achter de winkel van Dave en zegt lachend: "Niet op dit ijs. Maar ik ga het later op de dag even op een plas hierachter proberen." Ook voor een oud-wereldkampioen blijft de roep van natuurijs klinken. Zijn seizoen is hiermee waarschijnlijk ook gelijk goed gemaakt.

Doden door met listeria besmette kaas in Frankrijk verbazen deze expert niet: 'Oorzaak is vaak viezigheid'
In Frankrijk zijn veertig kaassoorten uit de winkelrekken gehaald omdat ze mogelijk besmet zouden zijn met de listeriabacterie. Door de besmetting zijn al twee mensen overleden. "Boerderijen zijn niet zo schoon als een melkfabriek."
Naast de twee overledenen in Frankrijk, zijn er ondertussen ook al een meerdere mensen in het ziekenhuis opgenomen. Vanmiddag meldde België ook een eerste ziekenhuisopname.
Boerderijen niet zo schoon
De Listeriabacterie zit vaak in rauwe, ongepasteuriseerde melk en kom je bijvoorbeeld sneller tegen op de boerderij. "Boerderijen zijn niet zo schoon als een melkfabriek, want een boer loopt natuurlijk niet in een witte jas rond. En dat is vaak de bron van de listeriabesmetting", vertelt voedselveiligheidsexpert IJsbrand Velzeboer.
De bacterie zit namelijk in de poep van vogels met een bepaalde ontsteking en komt op die manier het weiland en de stallen binnen. Daarom wordt bij de kaas van rauwe melk altijd gewaarschuwd voor de listeriabacterie.
Oorzaak vaak viezigheid
In de Franse fabriek werd de melk naar verluidt wel degelijk gepasteuriseerd, maar toch zijn de kazen besmet geraakt. Volgens Velzeboer is daar niet veel voor nodig. De oorzaak is meestal heel simpel: viezigheid of nalatigheid. De kazen kunnen besmet zijn met de bacterie doordat ze bijvoorbeeld in aanraking zijn gekomen met vieze handen of een vieze oppervlakte.
"Het komt er eigenlijk op neer dat er gewoon niet hygiënisch met de kaas is omgegaan. Maar het kan ook zo zijn dat de bacterie in de systemen van de fabriek is doorgedrongen", legt Velzeboer uit. "En dat is natuurlijk een enorme blunder. Zo'n tent moet dan flink overhoop gehaald worden om te kijken wat daar toch mis is gegaan."
Gevaarlijk voor risicogroepen
Voor de meeste mensen is de bacterie vrij ongevaarlijk, maar voor risicogroepen kan het wel enorm gevaarlijk zijn. "Het vernauwd bijvoorbeeld je haarvaten." Daarnaast kunnen mensen met nierproblemen acute problemen krijgen.
"Zwangere vrouwen kunnen ook problemen krijgen met de placenta", noemt Velzeboer als voorbeeld. "In de placenta zitten namelijk de fijnste haarvaten. Als de vrucht dan afsterft, heb je een groot probleem." Ook ouderen met een verminderd immuunsysteem kunnen behoorlijk last hebben van de bacterie.
Waakzaam zijn
De kazen van de Franse fabriek hebben Nederlandse supermarkten niet bereikt. Dit komt omdat de Nederlandse kaas harder is en daardoor minder gevoelig is voor de listeriabacterie, weet Velzeboer. "Er zit teveel nitraat in de Nederlandse kaas en daar houdt de bacterie niet van."
Maar Velzeboer roept Nederlanders in Frankrijk wel op om waakzaam te zijn. "Het kopen van kaas in Frankrijk is een soort Russische of Franse roulette. Er zijn veel meer rauwe melkkazen te koop en met deze besmetting is het daarom echt oppassen in de Franse kaaswinkel."