
Pure poëzie of tactische zet? Mysterieuze motie Henk Krol houdt de gemoederen bezig
Henk Krol heeft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een wel erg mysterieuze motie ingediend. Niemand lijkt 100 procent zeker te weten wat die inhoudt. Op Twitter regent het reacties.
De motie vol mysteries is een erg populair onderwerp. Maar ondanks dat er veel vragen over zijn, gaat de Kamer er wel een advies over uitbrengen.
'Schitterend'
De motie waar het allemaal om draait, luidt als volgt: "De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende de toestand in de wereld op het gebied van monetair beleid, handelsspanningen en verschuivende machtsverhoudingen; Spreekt uit dat wij leven in uitzonderlijke economische tijden, en gaat over tot de orde van de dag. Krol."
Een van de reacties: "Schitterende motie. Bijna poëzie. Hulde!" Een ander vraagt zich af of de motie wel echt is.
Uitzonderlijke economische situatie
Toch is het voorstel van de 50PLUS-voorman wel serieus. Het wijst namelijk op Artikel 142, zegt twitteraar Laurens Kok. In die wet staat dat, wanneer de regering erkent dat we in een uitzonderlijke economische situatie zitten, de minister vrijstellingen kan verlenen van kortingen.
Of dat ook de echte reden achter de motie is, was lang niet bekend. Totdat Krol zelf te hulp schoot. Als antwoord op dit artikel, deelde hij een screenshot van Artikel 142.
Wel vaker verwarring over moties
Het is niet voor het eerst dat een motie in opspraak raakt. Zo heeft Jesse Klaver een paar dagen geleden afstand gedaan van een aantal ingediende moties. Hij noemt het aantal dat wordt ingediend een vorm van 'scorebordpolitiek'. "Als we nu een debat aanvragen, zijn we over 2 jaar aan de beurt om dat debat te voeren." Met meer dan 600 motie-aanvragen in een jaar is GroenLinks recordhouder.
Ook Thierry Baudet haalde vorig jaar het nieuws door het indienen van een motie. Hij vergiste zich in de oordelen die de Kamer aan een motie geeft, waardoor hij dacht dat hij niet gehoord werd.

Presentator Roos Moggré liet haar eigen DNA onderzoeken: 'Ik had dus zomaar een wielrenner op niveau kunnen worden'
"Wat? Is mijn lijf geschikt voor wielrennen of marathonlopen? Ik moest hardop heel hard lachen en keek vol verbazing. Zo had ik nog nooit naar mezelf gekeken." Presentator Roos Moggré vertelt over het onderzoek dat ze liet doen naar haar eigen DNA.
"Allebei de sporten staan op z'n zachtst gezegd nogal ver van mij af. Bij wielrennen denk ik vooral aan mannen in middelbare leeftijd in een te strakke broek en bij marathons zie ik vooral megafitte en sportieve topsporters voor me, of frisse Gen Z'ers met een soort permanente levenshaast."
Lijf zegt iets anders
"Maar bij allebei de sporten denk ik in ieder geval niet aan mezelf. Een marathon of wielrenwedstijd? Ik moet er om heel eerlijk te zijn niet aan denken. Toch zegt mijn lijf blijkbaar iets anders."
"Ik liet met behulp van wangslijm een commerciële test doen naar mijn sportgenen voor een serie reportages over de laatste ontwikkelingen op DNA-gebied. Er zijn allerlei DNA-testen te koop online. We vonden het interessant om er eentje uit te pikken en te laten bekijken door een deskundige."
'Het zit in je genen' op tv
Kleine lettertjes lezen
"Spannend vond ik het niet. Ik vond het vooral heel leuk: eindelijk gerechtigheid. Ik ben dus echt een #fitgirl... Diep van binnen dan. Over het afstaan van DNA hebben we wel lang gesproken. En dat is ook iets om goed over na te denken bij online testen."
"Het is vaak niet duidelijk wat de bedrijven ermee doen. En dat kan schadelijk zijn. Dus geef nooit zomaar je DNA af zonder het lezen van de kleine lettertjes. En veel testen beloven van alles maar maken het niet waar. Dus voor echte gezondheidsvragen ga ik naar een echte arts en niet naar een online bedrijf."
Hoofd roept 'NEE!'
"Volgens emeritus-hoogleraar farmaceutische genmodulatie aan de Rijksuniversiteit Groningen Hidde Haisma was de uitslag van mijn DNA-onderzoek heel helder: mijn lijf is dus geschikt voor duursporten. Wie had dat kunnen denken? Ik had dus zomaar een wielrenner van niveau kunnen worden. Als ik de commerciële test met wangslijm moet geloven dan."
"Maar aan die test zit wel een nadeel. Er wordt alleen gekeken naar je fysieke toestand en niet je mentale wilskracht. En laat nou vooral dat laatste bij mij een probleem zijn: mijn lijf kan namelijk zeggen wat het wil, mijn hoofd roept bij een marathon heel hard 'NEE!'. Dus van die topsportcarrière was het waarschijnlijk toch nooit gekomen."
Ethische discussies
"Het is echt interessante informatie. Zo leerde ik ook dat ik niet blessuregevoelig ben. En met genetisch onderzoek kun je bij jonge kinderen op een voetbalclub bijvoorbeeld beter voorspellen of ze geschikt zijn voor de topsport. Tegelijk zitten daar ook allerlei ethische discussies aan vast."
"Hoe ver kun je gaan? Je mentale wilskracht is op jonge leeftijd nog niet te testen. Dus genenonderzoek kan interessant zijn, maar het mag denk ik niet te belangrijk worden. Ik denk wel dat als we in de toekomst allemaal ons eigen DNA-paspoort krijgen, we beter geholpen kunnen worden en artsen doeltreffender kunnen behandelen."
Knippen in DNA
"We spraken daarom ook met patiënten, artsen, hoogleraren en topsporters. In onze genen ligt meer kennis verborgen dan we ooit voor mogelijk hadden kunnen houden. En met die kennis kunnen onze genetische fouten behandeld of zelfs verholpen worden. Zo kunnen ze tegenwoordig foutjes uit ons DNA knippen, of persoonlijke medicatie maken."
"Een voorbeeld daarvan is de 13-jarige Megan. Zij heeft al haar hele leven genetische obesitas, wat wil zeggen dat ze altijd honger had omdat haar verzadigingsgevoel niet functioneerde. Knappe koppen in het ziekenhuis ontdekten een genetische fout bij haar en schreven ook een functionerend medicijn voor."
Meer koffie!
"Een echte 'life changer' voor Megan en haar familie. Ze veranderde van een jong meisje met veel zorgen tot een gewone tiener met veel plezier en levensgeluk. Al die ontwikkelingen betekenen voor sommige patiënten met een genetische afwijking een wereld van verschil."
"En wat ik verder nog geleerd heb? Nou...dat mijn lijf heel makkelijk cafeïne afbreekt. Dus ik mag van mezelf nu veel meer koffie drinken dan voorheen, Gunstig dus!"