00:01
00:00
Foutcode 403 Dit item is momenteel niet beschikbaar.
Donald Trump

Obama’s loopgravenoorlog met Trump

Het is nog niet eerder vertoond in de Amerikaanse geschiedenis. Een oud-president die openlijk zijn frustratie uit over zijn opvolger. Toch is dat precies wat Obama nu al maanden doet.

Vorige week haalde Obama nog fel uit naar de talloze pogingen van president Trump en de Republikeinen om Obamacare af te schaffen. Tijdens een toespraak in New York zei hij: "Als ik zie dat iemand voor de vijftig of zestigste keer zwaarbevochten vooruitgang probeert terug te draaien is dat frustrerend." De zaal lachte maar Obama's gezicht sprak boekdelen. De naam van zijn opvolger noemt Obama nooit, maar het is duidelijk waar hij zich op richt. Nadat een witte Nationalist een demonstrant in Charlotessville dood reed en president Trump dat weigerde te veroordelen twitterde Obama het volgende:

Je hebt onze social cookies (nog) niet geaccepteerd.

Doet dit onderdeel van deze website het niet? Voor een volledig werkende website accepteer je hier de social cookies.

De tweet werd 1,7 miljoen keer geretweet en bijna vijf miljoen keer geliked. Terwijl president Trump het land alleen maar verder verdeelde kwam Obama wel met een presidentiele reactie. En ook over een ander controversieel thema sprak Obama zich uit. Onder zijn bewind mochten kinderen van illegale immigranten in Amerika blijven wonen. Maar Trump heeft een streep door het zogenaamde DACA-project gezet. In dit geval sprak Obama zijn ongenoegen uit in een verklaring op Facebook.

Bekijk op Facebook

Amerika deskundige Koen Petersen noemt het ongekend wat er gebeurt. "Oud-presidenten zijn vaker gefrustreerd door beleid wat hun opvolgers terugdraaien. Maar doorgaans zoeken ze daar niet de publiciteit mee op. Dat doet Obama wel en dat is erg opvallend." In de weinige gevallen dat een Amerikaanse oud-president iets zegt is dat meteen groot nieuws. Omdat Obama in nog geen acht maanden tijd al zo vaak heeft gereageerd op zijn opvolger is het risico groot dat hij minder serieus wordt genomen aldus Petersen.

De vete tussen Obama en Trump is niet nieuw. Al bijna tien jaar geleden ging het mis. Tijdens de presidentscampagne in 2008 is bewust twijfel gezaaid over het geboorteland van Obama om hem in diskrediet te brengen. We zouden het nu als 'fakenews' bestempelen maar een fervent aanhanger en verspreider van de theorie was niemand minder dan Donald Trump. Hij werd er in 2011 op afgerekend door Barack Obama tijdens het correspondents dinner. Het fragment ging de hele wereld over.

Het is daarna nooit meer goed gekomen tussen de twee. Tijdens de laatste maanden van de campagne noemde Obama Trump nog "ongeschikt voor het presidentschap." En als president beschuldigde Trump Obama er van dat die hem zou hebben laten afluisteren door de veiligheidsdiensten. Contact hebben de twee dan ook niet meer gehad sinds de inauguratie van Trump. Het verhaal gaat zelfs dat Obama telefoontjes van zijn opvolger niet eens opneemt en weigert hem nog te ontmoeten.

Bekijk op Facebook

Online supermarkten vallen onder dezelfde CAO als gewone supermarktenBron: ANP
Online supermarkten vallen onder dezelfde CAO als gewone supermarkten

Innovatieve bedrijven als Picnic willen meer ruimte om eigen cao te kiezen: 'Te vaak het bestaande versus het nieuwe'

Picnic-CEO Michiel Muller wil zelf de cao kunnen kiezen waaraan zijn bedrijf zich moet houden. En hij krijgt steun van de VVD. "We kunnen niet blijven proberen om nieuwe bedrijven in oude mallen te persen."

De strijd tussen nieuwe, innovatieve en gevestigde bedrijven speelt op meer plekken, maar die tussen Picnic en de vakbonden springt op dit moment het meest in het oog. De grote vraag: is het bedrijf een supermarkt, en valt het dus onder de cao voor supermarkten?

Recht op toeslagen

Die vraag is belangrijk, omdat in de cao voor supermarkten staat dat werknemers recht hebben op toeslagen als ze in de late avond of op zondag werken. In de e-commerce cao, waar Picnic op dit moment onder valt, zitten deze toeslagen niet. Er staat voor Picnic veel op het spel, zegt Muller. "Als wij verplicht worden om ons aan de supermarkt cao te houden, dan kun je niet meer concurreren met supermarkt die nu al lagere loonkosten hebben. Langzamerhand word je dus uit de markt gedrukt."

Dit komt volgens hem doordat supermarkten vaak met goedkope jongeren werken, terwijl Picnics werknemers ouder en dus duurder zijn. Vakbond FNV heef hier geen boodschap aan. Zij vinden: supermarktwerk is supermarktwerk en moet dus altijd onder dezelfde voorwaarden gebeuren.

Aan cao houden

Dat bedrijven nu niet zelf een cao mogen kiezen, komt door een wet uit 1937: de wet Algemeen verbindend verklaring (AVV). Simpel gezegd bepaalt die wet: als meer dan 60 procent van de werknemers in een sector werken bij een bedrijf dat is aangesloten bij een cao, dan geldt de cao voor alle bedrijven in die sector.

Hierdoor kan het zijn dat bijvoorbeeld Picnic zich wel aan de supermarkt cao moet houden, terwijl het bedrijf dit zelf niet wil en geen directe invloed heeft bij de onderhandelingen over die cao.

Werknemers beschermen

Docent arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam Niels Jansen legt uit dat de wet is ingevoerd om zoveel mogelijk werknemers te beschermen: "Dit zorgt ervoor dat werkgevers niet gaan concurreren op arbeidsvoorwaarden en dat iedereen in de sector zich aan dezelfde afspraken moet houden."

Dit is volgens Jansen niet alleen in het voordeel van de werknemer. "Ook werkgevers zijn hierbij gebaat. Dit cao-stelsel heeft in principe altijd goed gewerkt. Daarom wordt er in Nederland relatief weinig gestaakt, hebben werkgevers duidelijkheid over de personeelskosten en is het altijd duidelijk met wie je moet onderhandelen."

Belangen niet altijd meegenomen

Jansen ziet dus veel voordelen aan het huidige systeem, maar erkent dat de belangen van nieuwe bedrijven niet altijd volwaardig meegenomen worden in de onderhandelingen. "Dat is zeker een risico. En je ziet dat hierover al sinds de invoering van dit stelsel discussies zijn."

Tweede Kamerlid Claire Martens van de VVD wil daarom dat bedrijven als Picnic zelf makkelijker een cao kunnen kiezen, om zo innovatie in Nederland aan te jagen. "We kunnen niet blijven proberen om nieuwe bedrijven in oude mallen en machtsstructuren te persen. Te vaak is het nog 'het bestaande' versus 'het nieuwe', Goliath tegen David. Probeer daar in de polder maar eens tegenop te boksen." Daarom wil ze het stelsel van de AVV opnieuw tegen het licht houden.

Robuust stelsel

Jansen begrijpt dat innovatieve bedrijven meer ruimte willen, maar waarschuwt voor te grote veranderingen. "We hebben nu een robuust stelsel, dat zich al lang heeft bewezen. Maar het werkt alleen als iedereen meedoet. Als eerst een paar kleine spelers afhaken en daarna een paar grote, dan ben je het ook zo kwijt."

Hij vervolgt: "De politiek moet hier dus heel voorzichtig mee omgaan en kan wel wat veranderen, maar alleen in kleine en goed doordachte stappen."

00:00
/
00:00
Bedrijven als Picnic willen meer ruimte om eigen cao te kiezen