
Nog meer superdelegates?
Alsof het niet ingewikkeld genoeg is bij de Democraten, zijn er naast de gewone gedelegeerden en de superdelegates ook nog bijzondere superdelegates. Dat zijn de unpledged add-ons. Bent u daar nog? Dit is wel even een lesje democratie voor gevorderden. Maar vooral een lesje voor en door Democraten.
Even snel: gewone gedelegeerden zijn de gedelegeerden die de kandidaten hebben gewonnen in de normale voorverkiezingen en superdelegates zijn de partijbobo's, die overigens voor het grootste deel ook zelf zijn gekozen, zoals alle Democraten in het Congres.
Vanaf ongeveer deze weken houden alle staten partijconventies of zijn er gedelegeerdenvergaderingen, een beetje afhankelijk van de staat. Op die bijeenkomsten worden de gedelegeerden pas echt gekozen, al zorgt men er natuurlijk netjes voor dat elke gedelegeerde op de Democratische conventie in Denver netjes stemt op degene op wie ze moeten stemmen.
Maar op die bijeenkomsten worden ook nog extra gedelegeerden gekozen en die hoeven zich niet aan de uitslag van de meerderheid te houden, net als de superdelegates. Dit zijn de unpledged add-ons.
Een aantal van hen heeft al voorafgaand aan de selectieronde aangegeven voor de ene of andere kandidaat te zijn. Zo heeft Barack Obama al zes unpledged add-on-stemmen binnen en Hillary Clinton zeven. In totaal zijn er 76 dergelijke superdelegates en in 14 staten zijn de namen al binnen. Ook voor deze gedelegeerden is er door de kandidaten druk gelobbyd.
En de eerste rel is al binnen, want New Mexico heeft een unpledged add-on-gedelegeerde gekozen, maar die blijkt, welk een verrassing, al de voorkeur voor een van de kandidaten te hebben, namelijk Obama. De dame in kwestie ontkent overigens al een keuze gemaakt te hebben. De Clinton-campagne stelde daarom ter vergadering een andere kandidaat voor, iemand die, toevalligerwijze, meer richting Clinton neigt.
De Clinton-supporters stelden daarna als oplossing een speciale verkiezing per mail in New Mexico voor om die extra superdelegate te kiezen. De Democratische partij van New Mexico zegt dat de normale procedure voor een keuze is gevolgd en dat de partij dus niets ziet in een nieuwe speciale verkiezing. De regels van de partij staan overigens helemaal niet toe dat ter vergadering een kandidaat naar voren wordt geschoven, dus met de kandidaat van Clinton wil men eigenlijk niets te maken hebben. En er volgen de komende weken meer van die vergaderingen door het land, waar Clinton- en Obama-aanhangers weer ruzie kunnen gana maken over gedelegeerden.
In New Mexico won Clinton overigens 14 gedelegeerden en Obama 12, de superdelegates niet meegerekend.Historicus Marc van Gestel schrijft sinds 2003 elke werkdag aan zijn weblog over de Amerikaanse presidentsverkiezingen vol: www.amerikalog.com