AVROTROSBron: ANP
Coronavirus

Mogen horeca-ondernemers hun terrassen nu wel of niet openen? 'Dit jojo-beleid is om gek van te worden'

Horeca-ondernemers ontkurkten eerder deze week al de champagne. De terrassen zouden vanaf 21 april weer open mogen. Maar gisteren temperde minister De Jonge die verwachtingen. De horecabond is boos en vreest dat het nu wéér niet doorgaat.

Haagse bronnen worden in de media ruimhartig geciteerd: de terrassen mogen op 21 april weer open. Ron de Jong, eigenaar van café Bokaal in hartje Rotterdam, zag met dit nieuws eindelijk weer licht aan het eind van de tunnel. Het zorgt volgens de horecabaas voor een belangrijke mentale stap. "Ook ik heb de champagne laten knallen!"

'Iedereen snakt hiernaar'

Het gaat voor De Jong niet eens zozeer om de inkomsten, want 'zoveel levert het terras nou ook weer niet op'. "Wat vooral belangrijk is, is dat het motortje weer gaat draaien, dat het personeel weer aan de slag kan, dat ik mijn gasten weer kan ontvangen. Iedereen snakt hiernaar. Zelfs als het zou gaan regenen, ben ik ervan overtuigd dat de gasten gewoon met een paraplu bij ons komen zitten!"

Maar vanuit ziekenhuizen klonk verbijstering over de mogelijke versoepelingen, omdat de afdelingen nog steeds volstromen met coronapatiënten. Reden voor minister Hugo de Jonge om gisteren bij het RTL programma Beau de geest weer in de fles te krijgen. "Ik zie steeds meer hoop dat we een besluit zouden kunnen gaan nemen om van alles weer te gaan versoepelen. Dat ga ik temperen, omdat ik zie welke wanhoop dat veroorzaakt in de ziekenhuizen", zei de minister.

Gek van jojo-beleid

Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, reageert geprikkeld op de uitspraak: "Eerst zouden we wel open en nu weer niet? Dat hebben we vaker gezien, dat ons een worst is voorgehouden en dan komen er ineens terugtrekkende bewegingen. Ik vrees dus ook nu weer het ergste."

Willemsen wordt sinds de uitzending van Beau platgebeld door verontruste kroegbazen. Die zijn de hele week al bezig met voorbereidingen, maar vragen zich af wat er nu gaat gebeuren. Ook De Jong wordt gek van het gezwabber: "Laat ons nou in de buitenlucht aan de slag gaan. Dit jojo-beleid van dan weer wel en dan weer niet, het is om gek van te worden!"

Helemaal klaar voor

De branche is er klaar voor, zegt Willemsen. "We hebben overlegd met het ministerie van Economische Zaken en met het ministerie van Veiligheid en Justitie. De protocollen liggen klaar en iedereen is voorbereid op het verantwoord en veilig openen van terrassen. Zo zullen er alleen zitplaatsen komen en zullen de tafeltjes op gepaste afstand van elkaar blijven. We zijn er helemaal klaar voor."

De voorzitter ziet zelf geen verband tussen de volstromende ziekenhuizen en het opengaan van de terrassen. "Wij hebben voor de kerst al gewezen op onderzoek waaruit blijkt dat de kans op besmettingen in de buitenlucht heel klein is", vertelt hij. "En recent liet een studie in Ierland zien dat slechts 1 op de 1000 besmettingen in de buitenlucht plaatsvindt. Ik begrijp de angst voor toestroom in ziekenhuizen, maar dat heeft weinig te maken met het opengooien van terrassen."

Beslissing van het kabinet

Horeca-ondernemers zijn murw en de moedeloosheid is groot. "Als het nu weer niet doorgaat, is dit de zoveelste tik in het gezicht", zegt Willemsen. "We zijn al 7 maanden dicht en sommigen zelfs als een heel jaar! En het is niet eens duidelijk of het dichthouden van de terrassen ook een positieve bijdrage heeft gehad aan het terugdringen van besmettingen."

Het kabinet maakt aanstaande dinsdag bekend of de terrassen op 21 april open kunnen. Willemsen: "Donderdag wordt het mooi weer, dus ik hoop dat het kabinet de enige juiste beslissing neemt."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.
Door het eten van besmette kaas zijn in Frankrijk twee mensen overledenBron: EenVandaag
Door het eten van besmette kaas zijn in Frankrijk twee mensen overleden

Doden door met listeria besmette kaas in Frankrijk verbazen deze expert niet: 'Oorzaak is vaak viezigheid'

In Frankrijk zijn veertig kaassoorten uit de winkelrekken gehaald omdat ze mogelijk besmet zouden zijn met de listeriabacterie. Hierdoor zijn al twee mensen om het leven gekomen. "En de oorzaak is vaak heel simpel: nalatigheid."

Gevaarlijk voor risicogroepen

Voor de meeste mensen is de bacterie vrij ongevaarlijk, maar voor risicogroepen kan het wel enorm gevaarlijk zijn. "Het vernauwd bijvoorbeeld je haarvaten." Daarnaast kunnen mensen met nierproblemen acute problemen krijgen.

"Zwangere vrouwen kunnen ook problemen krijgen met de placenta", noemt Velzeboer als voorbeeld. "In de placenta zitten namelijk de fijnste haarvaten. Als de vrucht dan afsterft, heb je een groot probleem." Ook ouderen met een verminderd immuunsysteem kunnen behoorlijk last hebben van de bacterie.

Waakzaam zijn

De kazen van de Franse fabriek hebben Nederlandse supermarkten niet bereikt. Dit komt omdat de Nederlandse kaas harder is en daardoor minder gevoelig is voor de listeriabacterie, weet Velzeboer. "Er zit teveel nitraat in de Nederlandse kaas en daar houdt de bacterie niet van."

Maar Velzeboer roept Nederlanders in Frankrijk wel op om waakzaam te zijn. "Het kopen van kaas in Frankrijk is een soort Russische of Franse roulette. Er zijn veel meer rauwe melkkazen te koop en met deze besmetting is het daarom echt oppassen in de Franse kaaswinkel."