Mirjam Sterk: Meer betutteling graag!
Als er een lijst zou worden gemaakt van de meest genoemde woorden in de politiek in 2008 zou betutteling zeker in de top drie komen. Ik heb me er ook veel mee bezig gehouden afgelopen jaar. Thuis wel te verstaan. Tijdens mijn zwangerschapsverlof. Heerlijk…

Toch ging er bijna geen dag voorbij of het kwam in een of andere vorm ook voorbij in de krant of op tv. Het grappige is dat iedereen het woord te pas en te onpas gebruikt voor iets dat niet bevalt. En een gezonde portie populisme wordt daarbij niet geschuwd.Onlangs nog tijdens een debat over het Elektronisch Kinddossier. Dat is niets anders dan de digitale versie van het papieren dossier van het consultatiebureau overigens; elk angstbeeld ten spijt.
Maar aangezien het beleid betrof van minister Rouvoet was er allerlei reden om spookbeelden neer te zetten door de uiteraard zich liberaal noemende partijen betreft. Hij werd uitgemaakt voor 'schaamhaarpolitie!'. Leuk gevonden, maar buiten elke realiteitszin. Ok, deze minister heeft de schijn soms tegen. Huwelijkscursussen lijken me niet een eerste verantwoordelijkheid van de overheid. Maar dezelfde partijen die te hoop lopen tegen de betutteling roepen als het mis gaat om het hardst dat Nederland in brand staat, het leger in moet grijpen en elk probleemgezin een coach moet krijgen. Tsja, wie betuttelt nou wie vraag ik me af.
Met betutteling op zich is niks mis. Zo durf ik te stellen dat de kredietcrisis tot meer betutteling zal leiden als het gaat om toezicht op het financiële verkeer. Als het gaat om het grote aantal gevallen van kindermishandeling wenden nog steeds teveel mensen hun hoofd af. Betutteling lijkt me hier niet alleen wenselijk maar zelfs een burgerlijke plicht. De wachtlijsten in de Jeugdzorg zijn ook alleen maar op te lossen met meer mensen die willen betuttelen. Betutteling is niets meer of minder dan bemoeizorg. In 2008 is daar te veel over gesproken maar te weinig aan gedaan. Voor 2009 zou ik zeggen: geen woorden maar daden. Meer betutteling graag!Mirjam Sterk is Tweede Kamerlid voor de CDA

'Het is net een kleuterklas': jongerenafdelingen van politieke partijen vinden oudere collega's kinderachtig
Politici mogen zich wel eens wat volwassener gaan gedragen. Dat vinden de jongerenafdelingen van politieke partijen. Ze maken elkaar zwart en het gaat alleen maar over de korte termijn in plaats van over echte plannen voor het land, is hun kritiek.
EenVandaag sprak met jongerenafdelingen van de VVD, de PvdA, NSC en D66 en allemaal hebben ze dezelfde analyse. "Ze zeggen wel eens dat wij nog in de zandbak spelen, maar wij gedragen ons volwassener dan politici die op het echte veld staan", zegt Frouke van Dam van de Jonge Democraten, de jongerentak van D66.
'Waar zijn jullie mee bezig?'
Vorig jaar zei toenmalig premier Dick Schoof in de Tweede Kamer dat het kabinet 'geen kleuterklas is'. Maar daar kunnen de jongeren zich niet in vinden. "Ik denk dat er ontzettend veel mensen zijn die als ze kijken naar de politiek denken: 'Waar zijn jullie nou mee bezig joh?'", zegt Mauk Bresser van de jongerenafdeling van de VVD, de JOVD.
De val van het kabinet-Schoof wordt door de jongeren gezien als onvolwassen. En dat geldt ook voor de val van het kabinet-Rutte IV in 2023. Zelfs Bresser vindt dat de val van dat kabinet - destijds geforceerd door de VVD - onnodig was.
Op de persoon
Nu de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen is begonnen, vinden de jongeren dat volwassen politici zich al helemaal niet meer kunnen inhouden. Thomas Beukema is voorzitter van Jong Sociaal Contract van NSC en ziet dat het amper over de inhoud gaat.
"Bij grote debatten spelen ze op de persoon en minder op de inhoud. Dilan Yeşilgöz van de VVD zegt dan bijvoorbeeld dat ze de plannen van Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA niet goed vindt. Maar ze vertelt er dan niet bij wát ze er niet goed aan vindt." Hij ziet dat bij meer politici terug.
Samenwerking ingewikkelder
De JOVD en de Jonge Socialisten (PvdA) vinden dat ook jammer. "Ik vind dat niet zo'n nette manier van politiek voeren", zegt Jasmijn Hofman van die jongerenafdeling.
Volgens Bresser kan het in de toekomst zelfs problemen opleveren. "De consequentie is dat je na de verkiezingen misschien een samenwerking moet aangaan en dat je elkaar op de persoon al kapot hebt gemaakt. Dat maakt samenwerken ingewikkelder. De botsing op de ideeën heb je dan niet eens laten zien. Dat zou echt zonde zijn."
Ongezonde cultuur
Zouden deze jonge ambitieuze politici zelf de landelijke politiek nog in willen? Hofman in elk geval niet. "De cultuur die er heerst is niet altijd even gezond en dat trekt mij als vrouw minder aan." Ze doelt dan bijvoorbeeld op uitspraken van Wilders waarin hij zegt dat Dilan Yeşilgöz 'aan het keffen' is, of dat Sigrid Kaag 'een heks' is. "Dit is wel een extra factor die ik meeneem in mijn overweging."
Volgens Bresser van de JOVD zouden politici zich meer bewust moeten zijn van de steeds dominantere toon die er heerst. Hij vindt ook dat media bij zichzelf te rade moeten gaan. "Als je slecht gedrag beloont en aandacht geeft in de media, gaat het steeds meer gebeuren."
Voorbeeldfunctie
Van Dam van de Jonge Democraten is bang dat de toon van politici mensen afschrikt om de politiek in te gaan. "Mensen die wel respectvol met elkaar om willen gaan, kijken naar andere banen, die voelen zich hier niet thuis. Mensen die dat wel leuk vinden, worden aangetrokken en dat versterkt de cultuur alleen maar."
"Dat is een slecht voorbeeld voor de rest van het land, daar worden de gesprekken dan ook harder en kijken mensen meer naar verschillen dan naar overeenkomsten. Politici moeten rekening houden met hun voorbeeldfunctie", zegt Van Dam tot slot.