
'Gescheiden onderwijs slecht idee'
In de les zitten met alleen maar jongens of alleen maar meiden? Jongeren moeten er niet aan denken: 83 procent is tegen. Ze geloven niet dat gescheiden lessen leiden tot betere schoolprestaties en vinden dat het onderwijs er minder leuk van wordt.
Volgens sommige deskundigen zijn gescheiden lessen dé oplossing voor het achterblijven van jongens op school, maar jongeren betwijfelen dat. Maar 16% van de deelnemers gelooft dat jongens beter gaan presteren als ze met alleen maar jongens in de les zitten. Iets meer jongeren (21%) denken dat meiden het beter doen op school zonder jongens in hun klas.
Slome hersens
Dat jongens minder presteren komt onder andere doordat hun hersens zich wat minder snel ontwikkelen dan bij vrouwen. Om te compenseren voor dit verschil draagt een panellid een andere oplossing aan: "Waarom laat je jongens niet gewoon een jaar later naar school gaan? Daarmee kan je op de basisschool al beginnen: meisjes moeten naar school als ze 4 jaar zijn en jongens gaan pas met 5 naar school."
'100 jaar terug in de tijd'
Schoolcijfers zijn bovendien niet alles, vinden jongeren. Ze vinden dat ze veel van elkaar kunnen leren en ook dat is belangrijk, want zo zegt een deelnemer: "Het dagelijks leven bestaat ook niet alleen maar uit man of vrouw." Sommigen vinden gescheiden lessen zelfs discriminatie en ouderwets: "Gelijkheid van sekse is al een lang bevochten iets, laten we niet weer 100 jaar terug in de tijd gaan."
En de liefde dan?
Als er dan toch gescheiden lessen gevolgd moeten worden, dan willen meiden het liefst apart sporten. De jongens zouden dan juist liever geen meiden bij de exacte vakken willen. Maar negen op de tien jongeren denken dat het onderwijs er niet leuker op wordt. Als ze het voor het zeggen hebben gaat er dus helemaal niks gescheiden worden. Want, zo vragen sommigen zich af, hoe moet dat dan met die leuke middelbare schoolverliefdheden…?

'Het is net een kleuterklas': jongerenafdelingen van politieke partijen vinden oudere collega's kinderachtig
Politici mogen zich wel eens wat volwassener gaan gedragen. Dat vinden de jongerenafdelingen van politieke partijen. Ze maken elkaar zwart en het gaat alleen maar over de korte termijn in plaats van over echte plannen voor het land, is hun kritiek.
EenVandaag sprak met jongerenafdelingen van de VVD, de PvdA, NSC en D66 en allemaal hebben ze dezelfde analyse. "Ze zeggen wel eens dat wij nog in de zandbak spelen, maar wij gedragen ons volwassener dan politici die op het echte veld staan", zegt Frouke van Dam van de Jonge Democraten, de jongerentak van D66.
'Waar zijn jullie mee bezig?'
Vorig jaar zei toenmalig premier Dick Schoof in de Tweede Kamer dat het kabinet 'geen kleuterklas is'. Maar daar kunnen de jongeren zich niet in vinden. "Ik denk dat er ontzettend veel mensen zijn die als ze kijken naar de politiek denken: 'Waar zijn jullie nou mee bezig joh?'", zegt Mauk Bresser van de jongerenafdeling van de VVD, de JOVD.
De val van het kabinet-Schoof wordt door de jongeren gezien als onvolwassen. En dat geldt ook voor de val van het kabinet-Rutte IV in 2023. Zelfs Bresser vindt dat de val van dat kabinet - destijds geforceerd door de VVD - onnodig was.
Op de persoon
Nu de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen is begonnen, vinden de jongeren dat volwassen politici zich al helemaal niet meer kunnen inhouden. Thomas Beukema is voorzitter van Jong Sociaal Contract van NSC en ziet dat het amper over de inhoud gaat.
"Bij grote debatten spelen ze op de persoon en minder op de inhoud. Dilan Yeşilgöz van de VVD zegt dan bijvoorbeeld dat ze de plannen van Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA niet goed vindt. Maar ze vertelt er dan niet bij wát ze er niet goed aan vindt." Hij ziet dat bij meer politici terug.
Samenwerking ingewikkelder
De JOVD en de Jonge Socialisten (PvdA) vinden dat ook jammer. "Ik vind dat niet zo'n nette manier van politiek voeren", zegt Jasmijn Hofman van die jongerenafdeling.
Volgens Bresser kan het in de toekomst zelfs problemen opleveren. "De consequentie is dat je na de verkiezingen misschien een samenwerking moet aangaan en dat je elkaar op de persoon al kapot hebt gemaakt. Dat maakt samenwerken ingewikkelder. De botsing op de ideeën heb je dan niet eens laten zien. Dat zou echt zonde zijn."
Ongezonde cultuur
Zouden deze jonge ambitieuze politici zelf de landelijke politiek nog in willen? Hofman in elk geval niet. "De cultuur die er heerst is niet altijd even gezond en dat trekt mij als vrouw minder aan." Ze doelt dan bijvoorbeeld op uitspraken van Wilders waarin hij zegt dat Dilan Yeşilgöz 'aan het keffen' is, of dat Sigrid Kaag 'een heks' is. "Dit is wel een extra factor die ik meeneem in mijn overweging."
Volgens Bresser van de JOVD zouden politici zich meer bewust moeten zijn van de steeds dominantere toon die er heerst. Hij vindt ook dat media bij zichzelf te rade moeten gaan. "Als je slecht gedrag beloont en aandacht geeft in de media, gaat het steeds meer gebeuren."
Voorbeeldfunctie
Van Dam van de Jonge Democraten is bang dat de toon van politici mensen afschrikt om de politiek in te gaan. "Mensen die wel respectvol met elkaar om willen gaan, kijken naar andere banen, die voelen zich hier niet thuis. Mensen die dat wel leuk vinden, worden aangetrokken en dat versterkt de cultuur alleen maar."
"Dat is een slecht voorbeeld voor de rest van het land, daar worden de gesprekken dan ook harder en kijken mensen meer naar verschillen dan naar overeenkomsten. Politici moeten rekening houden met hun voorbeeldfunctie", zegt Van Dam tot slot.