Migranten wachten in Ouxl totdat ze de oversteek naar Frankrijk kunnen maken	Bron: EenVandaag
Migranten wachten in Ouxl totdat ze de oversteek naar Frankrijk kunnen maken
Asielcrisis

Dit Italiaanse bergdorpje wordt gezien als 'migrantenhub' richting Noord-Europa: 'Soms wel 150 man per dag'

Eveline Rethmeier

Vanuit het Italiaanse bergdorpje Oulx beginnen dagelijks zo'n honderd migranten aan een gevaarlijke tocht door de Alpen, richting Noord-Europa. Vrijwilligers proberen hen zo goed mogelijk voor te bereiden: "De meesten hebben nog nooit sneeuw gezien."

Het is een komen en gaan in Oulx, een Italiaans bergdorpje op 1.100 meter hoogte met een kleine 3.000 inwoners. Omdat het maar op zo'n 15 kilometer van de grens met Frankrijk ligt, wordt het door migranten gezien als een belangrijke stop in hun tocht richting het noorden van Europa.

100 tot 150 mensen per dag

Het middelpunt is herberg Rifugio Massi: hier verblijven de migranten voordat ze aan hun oversteek beginnen. "Het is erg druk momenteel", vertelt medewerker Gabriele Rossato. "Er komen hier zo'n honderd tot soms wel 150 man per dag aan."

In de herberg krijgen migranten, die meestal in de middag of avond aankomen, een warme maaltijd en een slaapplek. De meesten vertrekken de volgende dag weer voor het vervolg van hun tocht.

Dit Italiaanse bergdorpje wordt gezien als 'migrantenhub' richting Noord-Europa: 'Soms wel 150 man per dag'

Doorreizen naar Frankrijk

Het doel van de migranten is om de grens over te steken, weet Rossato. "De meesten zijn met de boot via Libië of Tunesië in Zuid-Italië aangekomen, en ze willen vanuit hier doorreizen naar Frankrijk, Engeland, België of Nederland."

Dit wordt bevestigd door de mannen die voor de herberg zitten. Het gaat om groepjes migranten die voornamelijk uit Eritrea, Ethiopië en Soedan komen. Een klein groepje Marokkanen wil naar Spanje om daar illegaal te werken. De meesten zijn al maanden onderweg.

Op badslippers vertrokken

Hun namen willen ze niet geven. De migranten zijn allemaal rond de twintig en hebben tijdens hun reis over deze herberg gehoord. "Het is momenteel de veiligste route", zegt een van hen. "Er is weinig politie, omdat het gebied groot is in de bergen. De politie kan niet overal zijn."

Maar de bergtocht door de Alpen is zeker niet zonder gevaren, benadrukt Rossato. "Er zijn velen van hen gestorven omdat ze totaal onvoorbereid aan de tocht begonnen", zegt hij. "Soms vertrokken ze zelfs op badslippers en zonder jas."

Instructies in herberg

Daarom proberen medewerkers van de herberg de migranten zo goed mogelijk voor te bereiden en leggen ze uit hoe de tocht zo veilig mogelijk gemaakt kan worden. Aan de muren hangen in vijf talen posters met instructies en alarmnummers, en een kaart over lawinegevaar.

Bij de instructie zelf mogen geen journalisten aanwezig zijn, omdat dit volgens de herbergmedewerkers zou 'afleiden'. Na afloop kunnen de migranten warme kleren en geschikte schoenen krijgen voor de bergtocht.

'Totaal onverantwoordelijk'

Priester Luigi Chiampo is initiatiefnemer van het project om de migranten te helpen. Hij moet glimlachen als hem wordt gevraagd of hij en de andere hulpverleners niet het risico lopen om beschuldigd te worden van het faciliteren van illegale migratie.

"Wij brengen ze natuurlijk absoluut niet over de grens. We zijn er puur om te zorgen dat deze mensen niet een te groot risico lopen en dat met de dood moeten bekopen", vertelt hij. "Het is maatschappelijk totaal onverantwoordelijk om deze mensen zomaar de bergen in te laten gaan, in het holst van de nacht."

In donker oversteken

Veel migranten maken de oversteek namelijk in het donker om niet door de Franse politie gesnapt te worden. Ze gebruiken geen enkel licht, zelfs niet van hun telefoon. Ze zijn bang dat drones van de grensbewaking hen anders te gemakkelijk kunnen zien.

Maar toch worden er ook migranten gepakt in het grensgebied, die vervolgens worden teruggestuurd. Voor de herberg stopt een busje van Het Rode Kruis: er stappen zes Soedanese mannen uit die zijn tegengehouden door de Franse politie.

'Uiteindelijk lukt het ze'

Rode Kruis-medewerker Franco haalt er zijn schouders over op. "Ik haal er drie keer per dag wel een paar op. En ik weet dat ze het de volgende nacht weer gaan proberen", vertelt hij. "Uiteindelijk lukt het ze allemaal."

Zo ook de 21-jarige Kbrom uit Eritrea, die naar haar familie in Nederland wil. "Ik heb het 2 dagen geleden geprobeerd met een groepje van vijf, maar toen hoorden we opeens stemmen en zijn we snel teruggegaan", zegt de migrant. "Maar vanavond gaan we het weer proberen. We willen hier niet langer blijven."