00:01
00:00
Foutcode 403 Dit item is momenteel niet beschikbaar.

De Doorbraak: Robotnaalden

Mark de Bruijn

In het jaar dat de wetenschap wereldwijd van verschillende kanten onder druk staat, geeft EenVandaag aandacht aan veelbelovende nieuwe vindingen uit wetenschappelijke hoek. Robotvogels, een auto die rijdt op ijzer, een scanner voor je voedsel….in Nederland wordt er volop geïnnoveerd, in EenVandaag de opvallendste projecten in De Doorbraak.

Onderzoeker Sarthak Misra van de Universiteit van Twente werkt aan baanbrekend onderzoek met robotgestuurde flexibele naalden. Die kunnen heel netjes en secuur opereren. Hij heeft voor deze doorbraak een subsidie gekregen van 713.000 euro van de Europese Unie. Misra geeft leiding aan wetenschappers uit zeven landen.

Het inbrengen van een naald in de hersenen om een biopsie van een hersentumor te nemen - een voorbeeld van een minimaal-invasieve neurochirurgische ingreep - moet zeer nauwkeurig gebeuren. Met behulp van MRI kan de locatie van een tumor of ander letsel in de hersenen exact worden bepaald, maar een kleine beweging van het hoofd kan ertoe leiden dat de naald doel mist. Ook is het niet mogelijk om exact te weten waar een naald zich in de hersenen bevindt tijdens een neurochirurgische ingreep. 

Sensoren

Met de subsidie wil hij een robotgestuurde naald ontwikkelen die is voorzien van sensoren. Daarmee kan op de micrometer (1/1000ste millimeter) nauwkeurig tijdens de ingreep met behulp van echoscopie worden weergegeven waar de naald zich bevindt en kan de chirurg op de computer de route van de naald in 3D bepalen. 

De dunne naald is flexibel en kan daardoor, in tegenstelling tot de huidige naalden, beter door weefsel manoeuvreren, waardoor gevoelig weefsel vermeden kan worden. De naald waar Misra onderzoek naar doet kan in het lichaam een afstand van ongeveer 15 centimeter afleggen. 

Robotgestuurd

Zo ontwikkelt hij aan de Universiteit Twente een robotgestuurd systeem dat met behulp van flexibele naalden magnetische deeltjes in het menselijk lichaam kan injecteren, waarmee het toedienen van medicatie zeer nauwkeurig gedaan kan worden. 

Sinds 2014 is Misra ook verbonden aan het UMCG, waar hij onder meer samenwerkt met de afdeling neurochirurgie en de afdeling radiotherapie om de kennis en ervaring uit de klinische praktijk te gebruiken bij zijn onderzoek. 

Oekraïners gaan de straat op tegen een wet die de onafhankelijkheid van twee anticorruptiediensten beperktBron: AFP
Oekraïners gaan de straat op tegen een wet die de onafhankelijkheid van twee anticorruptiediensten beperkt

Oekraïners de straat op tegen besluit president Volodymyr Zelensky: 'Nieuwe wet is twee stappen terug in corruptiebestrijding'

Door een nieuwe wet staan twee Oekraïense anticorruptiediensten straks onder de regering van dat land, tot ongenoegen van burgers die volop ertegen protesteren. Wat betekent dit voor Oekraïne? "Twee stappen terug op corruptiebestrijding."

Dit besluit wordt door het volk niet alleen gezien als een stap terug voor corruptiebestrijding, maar ook als gevaar voor het toetreden tot de Europese Unie. Daarvoor moeten landen namelijk actief corruptie tegengaan.

'Een weg terug voor Oekraïne'

Corruptie is al erg lang een probleem in het land, vertelt correspondent Joost Bosman. "Het stamt nog uit de Sovjet-Unie en stamt eigenlijk uit Rusland." In 2014 was daarom de zogenaamde Maidan-opstand, tegen het corruptieregime van toenmalig president Viktor Janoekovytsj.

"Het ideaal van die opstand was: we moeten een corruptievrije maatschappij hebben. En daar zijn die twee organisaties, SAPO en NABU, voor in het leven geroepen." Tot nu toe lukt het de organisaties om de corruptie tegen te gaan in het land. "Maar nu worden ze onder het Openbaar Ministerie geplaatst, waardoor ze minder effectief kunnen opereren. Dat zou wel weer eens een weg terug kunnen zijn voor Oekraïne."

'Zelensky heeft alle macht in de hand'

President Volodymyr Zelensky had de wet tegen kunnen houden, maar heeft dat niet gedaan. Volgens Bosman heeft Zelensky op dit moment veel macht in het land. "Hij heeft een overgrote meerderheid in het parlement, waardoor hij dus eigenlijk, net als Donald Trump in Amerika, alle macht in handen heeft."

En dat is sinds de invasie van Rusland alleen nog maar meer geworden. "Er is een noodtoestand, een staat van beleg, waardoor Zelensky het nog meer voor het zeggen kreeg."

Corruptie rond Zelensky

Dat terwijl er ook geluiden zijn dat er mogelijk bij Zelensky zelf, of in ieder geval in zijn omgeving, ook veel corruptie plaatsvindt. "In die zin is het ook niet verwonderlijk dat Zelensky deze twee organisaties misschien een toontje lager wil laten zingen."

Er zijn ook mensen die vinden dat de president te veel macht naar zich toetrekt, weet Bosman. "Bijvoorbeeld Vitali Klitschko, de burgemeester van Kyiv. Die noemt Zelensky inmiddels onverholen een dictator." Aan de andere kant heeft Zelensky natuurlijk een moeilijke positie, gaat Bosman verder. "Zijn land is in oorlog, dreigt aan stukken te worden gescheurd door een grote buur. Hij heeft het ook niet altijd even makkelijk wat dat betreft."

Populariteit

Waar Zelensky aan het begin van de Russische invasie een populariteit van 92 procent had, is die ondertussen flink gezakt. "We zijn nu 3,5 jaar verder. Een president in oorlogstijd moet vuile handen maken. Hij heeft een mobilisatie door moeten voeren, die leeftijd ook moeten verlagen, waardoor heel veel jongens die niet willen nu opgepakt worden op straat. Ja, dat doet wat met je populariteitscijfers."

En ook hierin heeft corruptie invloed. "Je ziet toch dat dit soort corruptieschandalen steeds verder woekeren en gewoon niet weg te krijgen zijn, en ook zijn eigen omgeving lijkt te raken. Ook daarin zou toch nog wel enige corruptie plaatsvinden en dat heeft natuurlijk altijd gevolgen voor zijn populariteit."

'Twee stappen terug'

Dat de bevolking bang is dat Oekraïne door deze wet minder kans maakt om toe te treden tot de Europese Unie, is volgens Bosman terecht. "Ze zijn 12 jaar geleden begonnen met corruptiebestrijding en dat ging redelijk goed, ook al moest er - en moet er nog steeds - heel veel gebeuren. Maar als dit soort organisaties onder directe controle van de staat komen en hun onafhankelijkheid verliezen, dan is dat toch twee stappen terug in die corruptiebestrijding."

"En dat zal automatisch de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie ofwel vertragen, ofwel uiteindelijk helemaal teniet doen."