AVROTROS

Blutwurst!

Die Blutwurst ist unser wichtigstes Produkt.Wir produzieren jeden Tag frisch. En dat doet ie ook. Ik sta om zes uur ´s ochtends met de slaap nog in de ogen in z´n slagerij. Met een klein groepje genodigden kijken we hoe Marcus Benser enkele varkens aan de haak slaat, de dieren opensnijdt en het bloed opvangt in een enorme metalen teil.

Nadat de dieren geledigd zijn gooit hij er zout en Braziliaanse peper

bij. Benser benadrukt dat het peper uit Brazilië moet zijn. De peper

uit de Molukken deugt niet, die is niet "vurig" genoeg. Een medewerker

voegt andere ingredienten toe. Welke? Dat is het geheim van de

slagerij.

Met zijn armen roert hij door de bloederige massa. Af en toe proeft hij

goedkeurend en na tien minuten mogen wij ook proeven. Ik aarzel , maar

doe het niet. Ook na enig aandringen blijf ik op mijn standpunt staan.

Nee, vielleicht ein andermal, wetende dat er geen andermal komt.

De bloedworst van Marcus Benser is een begrip. In 1963 werd in het

slaperige plaatsje Mortagne au Perche in het Franse Normandië een

bloedworst concours in leven geroepen. Enkele tientallen slagers uit

Frankrijk deden mee. Nu komen er elk jaar rond 20 maart honderden uit

heel Europa bijeen. Elk produkt wordt genummerd zodat de jury niet weet

waar ie vandaan komt en koud gegeten. Marcus Benser heeft de laatste

10 jaar deelgenomen en is notabene drie maal uitgeroepen tot de beste.

Op basis daarvan is hij geslagen tot Chevalier du Goute Boudin. Zijn

goedlopende zaak in de Berlijnse probleemwijk Neukölln siert zich met

de insignes van het ridderschap. Als ridder moet hij de liefde voor de

worst uitdragen en minstens een keer per week bloedworst eten. Dat

laatste lijkt mij voor hem geen probleem.

Inmiddels is het bloed aan het stollen. In latijnsamerikaanse darmen

wordt het goedje geperst en neemt de vorm aan van een worst. Een

assistent van Benser neemt de uitleg over. Rond het jaar 700

introduceerden de Moren de bloedworst in Europa. Uiteraard gebruikten

de moslims geen varkens- maar schapenbloed. Vanuit Spanje rukte de

worst op naar Frankrijk. Na het bloedbad tijdens Bartholomeusnacht in

het Parijs van 1572 zijn veel Hugenoten naar Duitsland gevlucht. Die

hebben de lekkernij naar Duitsland gebracht. Veel Hugenoten zijn ook

naar Nederland gevlucht, maar de assistent is niets bekend van een

bloedworst-cultuur in Nederland. De schrijver van dit stukje evenmin.

De worsten worden vervolgens nog in heet water behandeld en daarna

gedroogd. Op die manier maakt Marcus Benser iedere ochtend 170 kilo

bloedworst. Hij komt uit een echt slagersgezin. Vier slagersgeneraties

telt de Benser familie. Vader Benser zinde het niet dat ook zijn zoon

het vak inging. Ze woonden in Weimar en vestigden zich na de val van de

muur in het westen van Berlijn. Stel dat toch nog eens de Russen

terugkomen, dan kan je maar beter aan de goede kant van de grens

wonen,zo redeneerde papa Benser. Zoon-lief moest maar een goede studie

gaan doen. Dat deed Marcus ook, maar het slagersvak trok hard, harder

dan het beroep van bankier.Nu is hij DE bloedworst-man van Berlijn en

misschien wel van heel Duitsland. Zijn gemaakte worsten en worstjes

worden in zijn zaak, via internet en in de betere Berlijnse restaurants

verkocht. Zelfs mevrouw Merkel is een fan van hem. En zeg nu zelf zou

Angela Merkel ooit iets van hem hebben gegeten als hij bankier was

geworden…nee toch.

Voor wie ooit een van zijn worstjes will proeven, de winkel waar sinds

de jaren zestig niets is aangedaan is gelegen op de Karl Marx

Platz.