
Albert stemde PVV, Martijn BBB, allebei hoopten ze op verandering: teleurgesteld kijken ze terug op val van kabinet
Dinsdag viel het kabinet-Schoof. Tot frustratie van kiezers die op de coalitiepartijen hadden gestemd. Zij hoopten dat er verandering zou komen op dossiers die zij belangrijk vinden. Zo ook Martijn en Albert. "Wilders had water bij de wijn moeten doen."
"Ik had dit echt niet verwacht", vertelt een flink teleurgestelde Albert Helmink. De Arnhemmer heeft het over het besluit van PVV-leider Geert Wilders om uit de coalitie te stappen en daarmee het kabinet te laten vallen. Albert stemde 1,5 jaar geleden op de PVV.
Achtergesteld
Hij was ontevreden over hoe voorgaande kabinetten waren omgegaan met dossiers als migratie en woningbouw. Hij hoopte dat deelname van de PVV aan het kabinet iets zou veranderen.
Voor zijn zoon, bijvoorbeeld. "Die woont al jaren met zijn vrouw en drie kinderen in een te klein appartement. Ze zouden graag naar een benedenwoning willen verhuizen. Maar steeds krijgen anderen voorrang. Daar baal ik echt van." Albert voelt zich achtergesteld en heeft het idee dat veel anderen in Nederland dat ook zo voelen.
Kosten blijven stijgen
"Mensen zijn de politiek zat. Er wordt veel beloofd, maar niks uitgevoerd. Tegelijkertijd gaan de kosten steeds omhoog." Na altijd gewerkt te hebben, werd Albert een tijdje geleden arbeidsongeschikt verklaard vanwege ziekte. Hij ontvangt sindsdien een uitkering uit de Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA).
"In vergelijking met het salaris dat ik ontving toen ik werkte, krijg ik nu 700 euro minder per maand. Rondkomen is daardoor een stuk lastiger. Mijn vaste lasten gaan niet naar beneden, die stijgen juist. Het zou fijn zijn als daar eens naar gekeken zou worden."
Hoop op minderheidskabinet
Maar een oplossing voor zijn zoon en voor hem zal niet snel komen, vermoedt Albert. Hij hoopte dinsdagochtend nog dat de overgebleven partijen VVD, BBB en NSC een minderheidskabinet zouden vormen, zodat ze nog een en ander voort zouden kunnen zetten.
Maar die middag diende premier Dick Schoof bij de koning het ontslag in van zijn kabinet. Dat betekent dat het kabinet nu demissionair is, en geen volledig regeerprogramma meer uitvoert.
'Was wat coulanter geweest'
Ergens snapt Albert wel dat Wilders niet door wilde. "Hij werd echt tegengewerkt, dat maakte het lastig." Toch had de PVV-leider door moeten zetten, vindt hij. "Na 20 jaar oppositie voeren had hij voor het eerst 4 jaar lang de kans om iets te veranderen."
"Mijn gevoel zegt dan: had wat water bij de wijn gedaan. Was wat coulanter geweest. Als je ideeën hebt, kun je die nu eenmaal niet allemaal in één keer doorvoeren. Daar gaat tijd overheen. Iedereen moet meewerken. Zorg dan dat je die medewerking krijgt."
Of de PVV en BBB bij de komende verkiezingen evenveel zetels zullen halen als ze in november 2023 deden, is nog maar de vraag. Toen kwam de PVV uit op 37 zetels en werd daarmee de grootste partij in de Tweede Kamer. De BBB haalde toen 7 zetels. Op dit moment staat de PVV op 28 zetels in de zetelpeiling van EenVandaag en Verian. De BBB heeft er nog 2.
Gouden bergen
Albert stemt al lange tijd op de PVV, maar of hij dat tijdens de komende verkiezingen weer gaat doen, daar is hij nog niet over uit. "Op het moment ben ik echt te teleurgesteld in de partij. Ik moet mijn keuze gaan heroverwegen."
Wat hij wel zeker weet, is dat hij gáát stemmen. "Dat vind ik echt te belangrijk. Maar op wie, dat weet ik dus nog niet. Iedereen roept zoveel, maar ik wil eerst zien dat ze het waar kunnen maken. Ze beloven vaak gouden bergen, maar krijgen vervolgens niks voor elkaar."
'Gezond boerenverstand'
Ook Martijn de Haan uit Hooglanderveen kijkt met verbazing naar wat er de afgelopen week gebeurde in de politiek. Hij noemt het 'een domme zet' van Geert Wilders om zich terug terug te trekken uit het kabinet.
Tegelijk heeft hij ook het idee dat de andere partijleiders 'niet alles op alles hebben gezet om een kabinetsval te voorkomen'. Zelf stemde Martijn in november 2023 op de BBB. "Dat leek me een goede, nuchtere partij. Met een gezond boerenverstand, zeg maar."
Binnen de lijntjes kleuren
Zelf is Martijn geen boer. "Maar wel een burger, en daar bestaat deze partij net zo goed voor. Wat me aansprak in het verhaal van de BBB was hoe ze problemen willen oplossen: niet met modellen op papier, maar er naartoe gaan. Wat speelt er in dat natuurgebied? Bij die school die moet sluiten? Op de plek waar een azc moet komen? En vervolgens samen tot een oplossing komen."
"Dat heb ik in het afgelopen jaar een beetje gezien, maar lang niet genoeg", vervolgt hij. "Ze hebben het ongetwijfeld geprobeerd, maar wilden te veel binnen de lijntjes kleuren. Dan bereik je geen daadwerkelijk resultaat."
Nog een kans voor de BBB
Martijn merkt dat zijn vertrouwen in de politiek opnieuw is gedaald, na de val van het kabinet-Schoof. Hij had juist gehoopt dat dit kabinet meer had willen doen aan de polarisatie in Nederland. "Door helderder te communiceren over hun plannen. Transparant waren ze wel, maar vooral door gebakkelei in de media. Nu er weer verkiezingen komen, hoor je partijleiders zeggen: 'Samen, schouder aan schouder.' Ik denk dan: hoe heb je dit het afgelopen jaar dan laten zien? Moeten we je beoordelen op wat je nu zegt, of op wat je de afgelopen jaren hebt gedaan?"
Toch wil hij de BBB nog wel een kans geven, zegt hij aarzelend. Mits ze de burger meer centraal gaan stellen in hun plannen. "Maar ze moeten me wel opnieuw overtuigen. Ze moeten met een goed verhaal komen over wat er gebeurd is, waarom ze hebben gedaan wat ze hebben gedaan. Wat hun toekomstplannen zijn en hoe ze die voor elkaar willen krijgen."