
Koken met een Afghaans tintje...mét recept!
Het is alweer enige tijd geleden dat ik wat heb geschreven. Afgelopen tijd heb ik veel opgetrokken met Pashtoen en Abdel van de souvenirwinkel hier op het kamp. Samen met een paar collega's lunch ik daar een paar keer per week. Het eten is altijd heerlijk maar je moet er wel een sterke maag voor hebben, want het kan nogal sterk gekruid zijn. Wel eten ze over het algemeen veel fruit en weinig vet. Ik, als kok, ben natuurlijk erg geinteresseerd in de receptuur. Abdel is bereid mij zijn keukengeheimen door te geven.
Een aantal weken geleden hadden ze een schattig geitje bij de winkel staan. Helaas is het beestje geslacht, maar ik kan zeggen dat ie erg lekker smaakte…J
Elke week hebben we een andere "today's special" en de afgelopen week heb ik, omdat ik zelf van Indische afkomst ben, een lekkere bami goreng met saté gemaakt. Omdat de voorraad niet zo groot was, moest ik overal wat ingredienten vandaan halen. In plaats van boontjes heb ik 'lady fingers' gebruikt die ik bij Abdel heb kunnen krijgen in ruil voor een milkshake. Met een beetje creativiteit kom je een heel eind…
Helaas is dit mijn laatste bijdrage aan deze weblog. Ik heb namelijk per half juni een andere baan in de Caribbean. Waarschijnlijk een totaal andere wereld dan hier. Hoewel ik hier een hele goede tijd heb gehad (met veel lol) en ik een ervaring rijker ben, was ik toch toe aan wat anders.
HET RECEPT:
Á la Afghaan (simpel, maar heerlijk)
Benodigdheden:
Kleed
Kookpan
Gasstel
Mes
Borden
Schone handen en voeten!
Olie
1 aubergine of lady fingers (ongeveer 25 stuks)
5 tomaten
2 aardappelen
Snufje zout en peper
1 limoen
Turks brood
Bereidingswijze:
- Verhit een flinke hoeveelheid olie in de pan.
- Snij de aubergine of lady fingers in plakjes.
- Leg de aubergine/lady fingers in de olie en frituur deze tot ze goudbruin zijn minuten. Haal ze vervolgens uit de pan.
- Snij de aardappel in schijven en frituur deze krokant in de pan met olie en haal ze uit de pan als ze gaar zijn.
- Giet vervolgens zoveel olie af dat er een klein bodempje overblijft. Doe hier vervolgens de in blokjes gesneden tomaten in en laat ze 5 minuten sudderen.
- Voeg vervolgens alles weer samen in de pan met een klein kopje water en een snufje zout en peper.
- Laat dit nog 10 minuten doorsudderen totdat het meeste vocht verdampt is.
- Voeg tot slot het sap van 1 limoen toe.
Manier van eten:
Gezellig met blote voeten in de kleermakers zit op een kleed. Je eet met je rechterhand en gebruikt het brood als bestek.
Eet smakelijk!
Groetjes,
Julian
Update:
Nu ook op eetsmakelijk.nl