PvdA: Diederik Samsom

'Politiek leeft, en de partij bruist. Ik ben ontzettend trots op deze prachtige partij.' Het zijn twee zinnen uit de overwinningsspeech van Diederik Samsom, toen op 16 maart jl. bleek dat hij door de leden verkozen was tot nieuwe fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van de Partij van de Arbeid. Met 54 procent van de stemmen won hij overtuigend de eerste ronde van de interne lijsttrekkersverkiezingen.

AVROTROS

Samsom (Groningen, 10 juli 1971), die bekend staat als iemand van de linkerflank van de partij, volgde Job Cohen op, die na veel kritiek op zijn werk als oppositieleider opstapte. Toen Samsom de nieuwe fractievoorzitter werd, zat het Kabinet Rutte-I nog en Samsom beloofde fel oppositie te voeren tegen het "onverstandige en soms zelfs onfatsoenlijke beleid".

Vlak na de val van het kabinet werd een akkoord bereikt tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie voor de begroting van 2013. De PvdA deed niet mee. Dit kwam Samsom op felle kritiek te staan, want 65 procent van zijn achterban vond dat de partij mee had moeten doen in het akkoord. Toch bleef Samsom volhouden dat de beslissing om niet mee te doen aan het zogenaamde Lenteakkoord de juiste was.

Dat eigenzinnige typeert de man Samsom, die na het gymnasium in Leeuwarden technische natuurkunde studeerde aan de Technische Universiteit Delft. Hier behaalde hij zijn ingenieurstitel. Die titel zou later terugkomen, toen hij samen met partijgenoten Jeroen Dijsselbloem en Stef Depla de Rode Ingenieurs vormde. Dit drietal trok tijdens de verkiezingscampagne van 2002 door het land, op zoek naar 'echte problemen en werkende oplossingen'.

Ze wilden de 'regentencultuur' binnen de partij doorbreken en aandacht vergaren. De drie vielen op door af te wijken van de partijstandpunten, bijvoorbeeld op het gebied van immigratie: tegen het partijstramien in wilde het drietal inburgering verplicht stellen. De geldingsdrang van de Rode Ingenieurs stuitte op veel weerstand binnen de partij, maar leidde tot een succes voor Samsom: bij de verkiezingen van 2003 kwam hij in de Kamer.

In 2008 deed Samsom, oud-woordvoerder en campagneleider van Greenpeace, een gooi naar het fractievoorzitterschap in de Tweede Kamer, maar verloor de interne strijd van Mariëtte Hamer.Over de PVDA:

Opgericht: 1946

Aantal zetels nu: 30

Positionering: sociaal-democratisch

Grootst: 53 zetels (1977)

Kleinst: 23 zetels (2002)

Partijprominenten: Wim Kok, Jan Pronk, Wouter Bos

Website: www.pvda.nlKlik hier voor het verkiezingsprogramma.Klik hier voor de kandidatenlijst.

Samsom was maandag 10 september te gast in de EenVandaag-studio. Kijk hier de uitzending nog eens terug: