De Groningse plaats Zeerijp is maandagmiddag opgeschrikt door een aardbeving met de kracht van 3.4 op de schaal van Richter. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) kwalificeert de aardbeving als "zwaar". Het is de hevigste aardbeving ooit sinds 2012.
Volgens een woordvoerder van het KNMI is de beving door veel burgers gevoeld. 'Zelfs tot in de stad Groningen." Aardbevingen zijn meestal voelbaar vanaf 2.5 op de schaal van Richter. De aardbeving in 2012 had een kracht van 3.6. In 2006 werd in het gebied een aardbeving gemeten van 3.5.
Geen grote calamiteiten
De regionale omroep RTV Noord meldt dat het de zesde aardbeving is met Zeerijp als epicentrum in iets meer dan een maand tijd. Ook in december was het vijf keer raak. Vooralsnog heeft de beving niet tot grote calamiteiten of gewonden geleid, laten de politie en de brandweer weten. Er waren een half uur na de beving geen meldingen binnengekomen van grote instortingen, beknellingen, gewonden of botsingen. "Maar ook wij zijn nog bezig om te kijken wat de gevolgen zijn geweest", aldus een woordvoerder van de politie.
Het is nog niet bekend hoe groot de schade is. Wel is de beving in vrijwel de hele provincie gevoeld. Inwoners met schade kunnen dit melden bij het Centrum Veilig Wonen. Tegen RTV Noord meldt het CVW dat de telefoon roodgloeiend staat. Een woordvoerder denkt dat het zeker om tientallen meldingen gaat. Door de grote drukte is ook het gemeentehuis van Loppersum opengesteld voor mensen met schade.
Gaswinning
De bevingen in Groningen worden toegeschreven aan de gaswinning in de regio. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kreeg in 1963 een concessie om gas uit de bodem te halen. Tot 2015 is in totaal 2115 miljard Nm3 (de inhoudsmaat voor aardgas) aan het Groningenveld onttrokken. De gaswinning in Groningen is sinds 2014 flink teruggeschroefd, vooral om het risico op aardbevingen te verkleinen.
Tweede Kamerleden roepen minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) op om de gaswinning verder af te bouwen. "Woensdag is de minister in Groningen. Een goed moment om ons eens haarfijn uit te leggen hoe hij de gaswinning rap naar beneden gaat brengen", aldus provinciebestuurder Eelco Eikenaar (SP). "Met de zwaarste aardbeving in vijf jaar is vandaag wederom aangetoond dat de gaswinning nu omlaag moet'', stelt SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Ze wil zelfs dat de Tweede Kamer eerder terugkomt van reces om de kwestie te bespreken. "De Tweede Kamer moet nu terugkomen van het reces. Nog langer wachten is te gevaarlijk.''
Momenteel wordt er per jaar nog ruim 20 miljard kubieke meter gas uit de Groningse bodem gehaald. In het regeerakkoord is afgesproken de gaswinning de komende jaren te verlagen met zo'n 1,5 miljard kubieke meter, maar dat gaat veel partijen niet ver genoeg. In het gebied in Noordoost-Groningen wonen circa 150.000 mensen. Tegen de gaswinning is veel verzet. Groningers voelen zich onveilig door de bevingen.
Duizend bevingen
Sinds de jaren zestig wordt in Noord-Nederland aardgas uit de bodem gewonnen. Volgens het KNMI is gaswinning de oorzaak van nagenoeg alle aardbevingen in het noordelijke deel van het land. De eerste aardbeving vond plaats vlakbij Assen op 26 december 1986. Sindsdien zijn in totaal duizend aardbevingen in Noord-Nederland geregistreerd. Vier waren groter dan 3 en 117 hadden een kracht tussen de 2.0 en 3.0. De zwaarste aardbeving die in Nederland tot nu toe gemeten is, was in 1992 in Roermond. Die beving, niet veroorzaakt door gaswinning, had een kracht van 5.8.
Veel inwoners in Groningen delen via Twitter hun ervaringen. "Net een gigantische aardbeving in de buurt van Loppersum", schrijft Ingrid Verbeek. "Het voelde zwaarder dan Huizinge in 2012. Er was een harde klap en het huis stond van boven tot onder te trillen en te kraken met nabevingen. Rotgeschrokken!" Volgens Martin Pijlman was de beving ook goed voelbaar in het Groningse Winsum. "Niet eerder zo heftig gevoeld”, zegt hij op Twitter. Ook elders in de provincie reageerden bewoners geschrokken door de zware beving. Meldingen komen vanuit Appingedam tot de stad Groningen.
Want hoewel Zeerijp op zo’n 20 kilometer van de stad ligt, was de beving daar ook opvallend goed voelbaar. 'Mijn hele bureau schudt hier van links naar rechts”, schrijft Roelard Smit vanuit zijn kantoor aan de Sontweg in de stad.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.