Sinds de legalisering van online gokken, anderhalf jaar geleden, is het aantal jongeren dat een account heeft op een goksite fors gestegen. En daar maken deskundigen zich veel zorgen over. "Deze groep is heel kwetsbaar voor verslaving."
Diep in de schulden of de zware criminaliteit belanden. Soms zelfs zelfdoding. De gevolgen van een gokverslaving kunnen ernstig zijn.
Normaalste zaak van de wereld
Vooral jongeren belanden in toenemende mate in de problemen, waarschuwen deskundigen en behandelaars.
Sinds de online gokmarkt is vrijgegeven, is een potje roulette of inzetten op een voetbalwedstrijd voor pubers en jongvolwassen de normaalste zaak van de wereld. Eén op de vijf online gokkers is tussen de 18 en 23 jaar.
Ziekte
De 22-jarige Christiaan (echte naam bekend bij de redactie) kan erover meepraten. Hij begon met online gokken toen het nog illegaal was en bleef er tot begin dit jaar mee doorgaan. Op een gegeven moment kon hij niet meer stoppen.
"Er zit een bepaalde mateloosheid in. Nu weet ik dat dit in me zit en ook tot uiting kan komen bij andere dingen, zoals sporten of werken. Het is in zekere zin een ziekte waar ik niks aan kan doen."
Trauma veroorzaakt
De gevolgen van Christiaans verslaving waren enorm. Voor hemzelf en voor zijn omgeving. "Je gaat liegen, manipuleren. Ik zat op een gegeven moment in een web van leugens, kon er niet meer uitkomen."
Hij is er 100 procent van overtuigd dat hij met zijn gedrag een trauma heeft veroorzaakt bij zijn naasten. "Ik ben heel veel kwijtgeraakt: mijn zelfrespect, mijn eigenwaarde, mijn vriendin."
Jongeren gevoelig
En Christiaan is lang niet de enige. Neuropsycholoog van gedragsverslavingen aan het Amsterdam UMC, Ruth van Holst, vertelt dat met name jongeren gevoelig zijn voor gokverslaving.
"Jongeren zijn gevoeliger voor impulsen en prikkels. Dat komt doordat het controlesysteem nog niet helemaal ontwikkeld is. Dat systeem werkt nog niet optimaal."
Verdienmodel
En daar spelen volgens Van Holst de gokbedrijven handig op in. "Dat is precies het verdienmodel waar die apps zich van bedienen. Ze proberen je zo lang mogelijk daar te houden. En daar slagen ze goed in."
De breinexpert vindt het een goede zaak dat de meeste gokreclames per 1 juli verboden worden, maar ze vreest dat het kwaad al deels is geschied. "Er zijn heel veel meer accounts geopend, en vooral door jongeren. Ik ben er blij mee dat reclames nu aan banden worden gelegd, maar er is al veel schade aangericht. En er heeft ook een stukje normalisering plaatsgevonden."
Denk jij aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.
Enorm stigma
Dat is precies waar behandelaar Bas Brons van Solutions Verslavingszorg zich grote zorgen over maakt. Zeker omdat hij in zijn praktijk ziet hoe verwoestend de gevolgen van een gokverslaving kunnen zijn.
"We weten dat de kans op zelfdoding bij specifiek een gokverslaving vijftien keer zo hoog is als bij mensen zonder verslaving. Dat ligt aanmerkelijk hoger nog dan bij andere vormen van verslaving, zoals drugs en alcohol. De reden is dat gokverslaafden heel lang onopgemerkt blijven. Het stigma is nog steeds enorm. En dat gevoel van machteloosheid kan zo hoog oplopen, dat ze geen andere uitweg meer zien."
Enorm veel schade
Christiaan is sinds een aantal maanden clean en het gaat goed met hem. Daarom wil hij nu graag als ervaringsgdeskundige andere jongeren waarschuwen.
"Stop er alsjeblieft mee, vraag jezelf af: heb ik dit nodig, ja of nee? Het antwoord bij gokken is altijd: 'Nee, dit heb je niet nodig'. Het kan enorm veel schade aanrichten, dat wil je echt niet."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.