In miljoenen huishoudens wordt weer de jacht naar 'de Mol' geopend als het achttiende seizoen van 'Wie is de Mol'? weer begint. Maar hoe vind je nu die mysterieuze Mol? In dit artikel tips van oud-deelnemers, een molloot en een leugenexpert.
Tip 1: Voorkom tunnelvisie
"Volg je intuïtie," adviseert oud-mol Margriet van der Linden. "Er is niet een truc om de mol te vinden, dan zou het heel makkelijk worden." Chris Zegers, die drie jaar geleden de halve finale van het programma haalde, sluit zich aan bij Van der Linden: "De eerste afleveringen gebeurt zoveel dat je de mol toch nog niet kan vinden. En het is sowieso slim om thuis op de bank zoveel mogelijk verdachten te noemen. Dan kan je achteraf altijd zeggen dat je het goed hebt gehad."
De belangrijkste tip van het duo is tevens een waarschuwing: "Voorkom tunnelvisie!" Van der Linden legt uit dat veel deelnemers in haar seizoen daardoor het spel moesten verlaten: "Als je zo overtuigd bent dat iemand het is, dan heb je een blinde vlek voor wat de rest doet. Dat is heerlijk als mol."
Tip 2: Follow the money
Rick Bussink is al jaren trouw kijker van het programma. Hij kijkt iedere aflevering minimaal drie keer terug, bezoekt fandagen en organiseert themaweekenden rondom Wie is de Mol. Hij heeft een strategie ontwikkeld, waarmee hij de mol kan vinden: "Follow the money. Het doel van de mol is de pot zo laag mogelijk houden, dus de mol zal van alle kandidaten het minste geld verdienen."
Bussink houdt daarom ieder seizoen een lijstje bij met de geldbedragen die de kandidaten verdienen: "Je moet in het begin wel oppassen, want dan wil de mol vertrouwen winnen en zal hij juist geld willen verdienen. Maar hoe verder het spel vordert, hoe minder geld de mol in de pot brengt."
Tip 3: Let op Micro-Expressies
De laatste methode om de mol te vinden is het meest tijdsintensief. Guus Essers, die een boek schreef over het herkennen van leugens, stelt dat je moet letten op de 'micro-expressies' van de kandidaten. Zeker bij de executies aan het einde van het programma kunnen die een heleboel verraden, volgens hem: "Wanneer iemand informatie krijgt zal diegene de eerste kwart seconde een oprechte emotie laten zien in het gezicht. Dit komt doordat de hersenen de informatie dan nog niet helemaal verwerkt hebben."
Volgens de theorie van Essers, zal de Mol bij de executie geen oprechte blijdschap tonen wanneer hij hoort dat hij door is: "De Mol weet namelijk al dat hij door is, dus hij zal blijdschap ‘faken’. Vermoedelijk zal de mol uit een gevoel van superioriteit een minachtend lachje laten zien, terwijl kandidaten oprechte blijdschap tonen."
Maar hoe onderscheid je dan blijdschap van minachting? Essers: "Bij oprechte blijdschap gaan in de eerste kwart seconde beide mondhoeken omhoog en zijn kraaienpoten zichtbaar bij de ogen. Bij minachting is het slechts een mondhoek die omhoog gaat en verschijnen geen kraaienpoten bij de ogen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.