De noordelijke witte neushoorn is op twee vrouwtjes na uitgestorven. Een speciaal fokprogramma moet voorkomen dat de zuidelijke witte neushoorn ook uitsterft.
De documentaire 'The Last Male on Earth' vertelt het verhaal van de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn op aarde. Intussen wordt hard gewerkt om de andere ondersoort van de breedlipneushoorn, de zuidelijke witte neushoorn, te redden. Een eeuw geleden was deze soort ook bijna helemaal uitgestorven. Maar inmiddels leven er weer zo'n 20.000 dankzij een goed fokprogramma waar ook dierentuin Burgers' Zoo aan meedoet.
Bedreigde diersoort
Constanze Mager, bioloog van de Arnhemse dierentuin, heeft Sudan, de hoofdrolspeler uit de documentaire The Last Male on Earth zelf een keer ontmoet. "Het is al ruim 10 jaar geleden en ik realiseerde me toen niet dat het écht het laatste mannetje was van de noordelijke witte neushoorn."
Sudan leefde in een natuurpark in Kenia. Met zijn overlijden is deze ondersoort van de breedlipneushoorn op twee vrouwtjes na uitgestorven. "Daar kun je geen populatie mee redden."
Goed fokprogramma
Succesvol fokken is een proces waarbij steeds nieuwe inzichten worden opgedaan. "Tot 10 á 15 jaar geleden dacht men dat als een neushoorn een dochter kreeg, deze bij de moeder moest blijven." Later werd duidelijk dat de jonge vrouwelijke neushoorn beter overgeplaatst kan worden na een paar jaar.
"We kwamen erachter dat zolang de jonge neushoorn bij de moeder blijft, haar cyclus onderdrukt wordt. Zodra haar moeder nog aanwezig is, raakt de dochter niet in bronst", vertelt de bioloog.
Voedsel
Het is ook belangrijk om goed op de voeding van de dieren te letten vertelt Mager. "Als je ze teveel appeltjes, broccoli en brokken geeft, worden ze te dik en dat is niet goed voor de vruchtbaarheid." Alle tips worden gedeeld met andere dierentuinen die meedoen aan het Europese fokprogramma.
In Burgers' Zoo zijn sinds 2002 al 10 jonge neushoorns geboren. Maar ondanks dit succesvolle fokprogramma blijft ook de zuidelijke witte neushoorn een bedreigde diersoort. "Uitsterven is een natuurlijk proces. Maar door toedoen van de mens sterven soorten duizend keer sneller uit dan normaal. Ik vind dat je er dus echt wel voor mag strijden dat een soort overleeft."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.