Dit weekend stemde de VN-Veiligheidsraad in met een staakt-het-vuren in Syrië. Ook in Oost-Ghouta zou per direct een wapenstilstand van 30 dagen moeten gelden. Toch gaan de luchtaanvallen op de buitenwijk van Damascus onverminderd door.

Na moeizame onderhandelingen werd een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren in Syrië. Maar de resolutie die er kwam blijkt toch te gelimiteerd in omvang. Hoewel het akkoord roept voor een wapenstilstand die ‘zonder vertraging’ zou beginnen, wordt er geen specifieke datum genoemd. Dit was op verzoek van Rusland, die anders hun vetorecht zouden inzetten om de resolutie tegen te houden. Ook zijn er geen harde afspraken gemaakt over hoe de wapenstilstand precies zou worden ingezet.

“De VN resolutie is dood geboren”

Vooral inwoners van Oost-Ghouta hoopten op een wapenstilstand. 400.000 inwoners van de buitenwijk van Damascus hebben daar al dagenlang te maken met luchtaanvallen door het Syrische en Russische leger. Slechts minuten na het aankondigen van het verlossende woord over de wapenstilstand, komen de eerste berichtjes binnen in een WhatsApp groep met inwoners en journalisten van Oost-Ghouta:

Tot diep in de nacht en door tot de ochtend komen ook audio berichtjes binnen in de WhatsApp groep. Zelfs vanuit de kelders waar de meeste inwoners van Oost-Ghouta nu schuilen, zijn de bombardementen nog goed te horen:

Volgens een journalist in Oost-Ghouta schuilen er 150.000 mensen in kelders. Velen van hun zitten er al meer dan vier dagen achtereen. In sommige gebouwen zijn de watertanks geraakt door luchtaanvallen waardoor er geen schoon drinkwater meer is. Ook het eten raakt op. Journalist Mohammad Bilal sprak een zevenjarig jongetje die met zijn familie in een schuilkelder zit:

audio-play
Vier dagen in een schuilkelder

“Geweld is alleen maar erger geworden”

Inwoners dachten dat het geweld zou afkoelen na de VN-resolutie, maar het is alleen maar erger geworden. “Er zijn alleen vandaag, de eerste dag van de wapenstilstand, al 25 doden gevallen,” zegt de Syrische Yaser in een audiobericht. Volgens hulpverleners actief in Oost-Ghouta zijn er meerdere kinderen overleden door verstikking. Zij vermoeden dat er chloorbommen zijn gebruikt bij verschillende luchtaanvallen. Journalist Sirag vertelt aangeslagen wat hij heeft meegemaakt sinds de wapenstilstand:

audio-play
Aanvallen gaan door

President Poetin heeft een dagelijkse ‘humanitaire pauze’ bevolen. Tussen 9:00 en 14:00 zouden er geen bombardementen meer zijn op Oost-Ghouta. Dat heeft de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe aangekondigd.

Eerder maakten we een reportage over de bombardementen op Ghouta:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.