"We hebben de Belgen normaal heel graag, maar nu even niet", zegt Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen en voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland. In België is het vandaag een feestdag en de zuiderburen kwamen in overvloed naar ons land.

Hier is het namelijk net wat soepeler dan in België. Zo zijn bepaalde kledingwinkels hier bijvoorbeeld open, die daar dicht zijn. En daar maken de Belgen gretig gebruik van.

Vol witte nummerborden

Tientallen witte nummerborden waren er te vinden op het parkeerterrein van de Grote Markt in het Zeeuwse Sluis. "90 procent van de mensen in Sluis komt vandaag uit België. Het is echt veel. We proberen de mensen er op aan te spreken en hopen dat zij dit ter harte nemen en in hun auto terug naar België gaan", vertelt handhaver Heidi Ligtenberg.

Zelfs een Vlaamse burgemeester werd vanmiddag gesignaleerd bij een viskraam in Sluis. "Terwijl hij natuurlijk juist het goede voorbeeld moet geven", zegt burgemeester Lonink.

Niet op de hoogte van de regels

Een reden waarom hij de Vlamingen nu liever niet ziet, is dat zij niet goed op de hoogte blijken van de coronaregels in Nederland. "Ja, er gaat iets mis. En daarom hebben we van de week ook afgesproken om intensiever te gaan communiceren. Wij weten niet goed wat er in België, Frankrijk of Duitsland aan de hand is en zij weten dat niet bij ons."

Daarom verwijt Lonink de buitenlanders niets. Maar dat er iets moet gebeuren staat wel vast. "Toen wij deze zomer 1 miljoen toeristen ontvingen in deze regio, hadden wij een heel laag besmettingsaantal. Maar nu zien we het oplopen, met name in Zeeuws-Vlaanderen. En dat baart ons zorgen."

Onze verslaggever zag voornamelijk Belgen voor een eettentje in Sluis

Niet hier wel, wat thuis niet mag

Lonink zegt niet te weten of het toenemen van de besmettingen in Zeeland te maken heeft met de shoppende Belgen. "Ik geef geen buitenlanders de schuld. Het kunnen heel goed studenten zijn die terugkomen. Het kunnen sportscholen zijn waar groepen samenkomen. Daar waar mensen zijn, kun je besmet raken. Dat willen we voorkomen, of dat nu Belgen of Nederlanders zijn."

Het zogenaamde 'funshoppen', zoals premier Rutte dat in een van zijn laatste persconferenties noemde, wordt sterk afgeraden. Daarvoor morgen de Belgen dus niet naar Nederland komen, vindt burgemeester Lonink. "Belgen mogen in België niet veel, maar dan moeten ze dat niet bij ons komen doen op dit moment."

'We willen niet overlopen worden'

"We willen niet overlopen worden en we willen de besmettingen laag houden", zegt hij. En dat is ook in Belgisch belang. "Daar zijn nu vier keer zo veel ziekenhuisopnames als in Nederland. Het land was tot een paar dagen geleden het zwaarst getroffen van Europa. Je moet voorkomen dat dat zich mengt met Nederland."

Lonink denkt overigens niet dat het een goed idee is om de grenzen helemaal dicht te doen. Volgens hem is het belang van het woon-werkverkeer daarvoor te groot. Ook vindt hij dat familiebezoeken gewoon door moeten kunnen blijven gaan.

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.