Een mysterieuze trein, die eind van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd verstopt in het Poolse Uilengebergte. Polen is al weken in de ban van deze ‘nazispooktrein’, waarover gefluisterd wordt dat zelfs de barnstenenkamer van tsaar Peter de Grote erin ligt.
De locatie van de trein werd vorige week onthuld door een Poolse en Duitse schatgraver. De twee mannen gingen op zoek na een onthulling van een van de betrokkenen op zijn sterfbed.
Om te voorkomen dat de geroofde kunstschatten aan het einde van de oorlog in handen van de oprukkende Russen zouden komen, zouden de Duitsers de trein in een geheim gangenstelsel hebben verstopt, onder het slot Fürstenstein, een hoofdkwartier van Hitler. De tunnelingang werd daarna opgeblazen en mijnwerkers die hierbij moesten helpen werden na afloop doodgeschoten. Alleen een paar hoogeplaatste Duitsers waren na de oorlog op de hoogte van de exacte locatie.
Sinds de onthulling zijn de inwoners van het oude mijnstadje in opperste staat van opwinding en reizen journalisten van over de hele wereld af naar Walbrzych. Maar tot nu toe heeft niemand de trein nog echt gezien. Zaterdag gaven de twee goudzoekers radarbeelden vrij, gemaakt met een Ground Penetrating Radar. Maar wat klopt er nu precies van de verhalen over het tsarengoud? De Nederlandse onderzoeksjournalist Karl Hammer, die zelf ook al jaren zoekt naar andere Nazi-schatten, denkt dat de wagonnen van de trein vooral gevuld zullen zijn met documenten en militair materiaal en dat eventueel goud afkomstig is uit de kiezen van joodse mensen die zijn omgekomen in Auschwitz en Birkenau.
EenVandaag trekt vanavond de tunnels in en spreekt met de 85-jarige Tadeusz Slowokowski, gepensioneerd mijnwerker en al veertig jaar op zoek naar deze trein. Ook spreken we met Joanna Lamparska, een lokale kunsthistorica en met gids Krzysztof Urbanski, over die geheimzinnige trein in de tunnel, die hen vast net als het monster van Loch Ness in Drumnadrochit, geen windeieren zal leggen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.