Helpt wiet om beter te kunnen slapen? Volgens zangeres en cabaretière Karin Bloemen wel. "Ik rook ook heel graag een wietje om goed te slapen", vertrouwde ze LINDA.tv dit weekend toe.

Is blowen een goede manier om slaapproblemen tegen te gaan, of kun je je er beter niet aan wagen? We checken het bij Tom Bart, preventiemedewerker bij Jellinek en slaapdeskundige Gerard Kerkhof.

Bepaalde effecten positief

Volgens Gerard Kerkhof zijn er bepaalde effecten aan het roken van cannabis voor het slapengaan, die mensen als positief ervaren. "Het leidt tot een toename van de diepe slaap, dat vinden veel mensen een prettig effect. En nog belangrijker: een afname van de inslaaptijd. Je slaapt sneller in. Plus de nachtelijke korte 'waakjes' worden minder."

Toch is het volgens Kerkhof geen goed idee om nog even een blowtje te doen voor je naar bed gaat. "Door de prettige korte termijneffecten ben je geneigd het vaker te doen. Dan treden gewenningsverschijnselen op, waardoor je meer en meer wilt gebruiken. Dat leidt tot problematisch gebruik, waarvan slaapverstoring hét grote kenmerk is."

Proefkonijnen

Ook preventiemedewerker bij Jellinek Tom Bart is geen voorstander van 'een wietje voor het slapengaan'. "Er wordt wel wat onderzoek gedaan naar het effect van cannabis, bijvoorbeeld bij mensen met PTSS. Zij hebben last van ernstige nachtmerries en ernstige slapeloosheid. Cannabis kan er dan voor zorgen dat de dromen worden onderdrukt, waardoor mensen toch beter kunnen slapen. Maar op dit moment is er nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs over en moet er nog een stuk meer onderzoek naar gedaan worden. Iedereen die het nu gebruikt zonder dat ze ernstige slaapproblemen hebben, zijn toch een beetje hun eigen proefkonijnen."

Alle voors en tegens tegen elkaar afgewogen, kunnen we stellen dat je goed in slaap kunt komen door cannabis, maar dat het fictie is dat je er goed door slaapt. Positieve effecten zijn misschien op de korte termijn te merken, maar op de langere termijn kan het gebruik van cannabis om lekker te slapen schadelijke effecten hebben en kun je beter iets anders doen om lekker in slaap te komen.

Tips om te slapen

Slaapdeskundige Kerkhof heeft wat tips om lekker rustig en goed in slaap te komen:

  • "Houd regelmatige tijden aan en bereid je slaap voor door een uur voordat je naar bed gaat het lichtniveau te verlagen en je rustig te houden."
  • Muziek luisteren, lezen, kletsen, wat dan ook, als het maar niet te opgewonden is. "Geleidelijk aan afhaken, opslomen, onthechten, hoe je het ook wilt noemen."
  • Gebruik de slaapkamer echt voor slapen. "Seks mag natuurlijk ook, maar dat duurt als het goed is niet de hele nacht. Gebruik het bed waar het voor bedoeld is en ga naar een andere kamer als je te lang wakker ligt. Als je je dan weer slaperig voelt worden, ga je terug de slaapkamer in."

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.