Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie zijn in opmars. Al sinds de verkiezingen is een stijgende lijn te zien in het virtuele aantal zetels voor Forum voor Democratie, deze maand eindigt de partij op 10 zetels in De Stemming. Maar vooral de persoon Thierry Baudet is populair. Dat zien we al langer als we kijken naar de redenen dat mensen FvD stemmen. Deze week bereikte zijn populariteit een hoogtepunt toen Baudet met afstand werd verkozen tot Politicus van het Jaar.
In de finale ronde maakten vijf kandidaten kans op de titel Politicus van het Jaar, afkomstig van vier partijen. Mensen zijn gevraagd wie ze 'ongeacht hun eigen politieke voorkeur' de beste politicus van 2017 vonden. Wij vroegen ons -natuurlijk- af wie er op Baudet stemden, en hoe zich dat verhoudt tot de populariteit van andere politici.
En dan zien we grote verschillen in de mate waarin kiezers stemmen op hun 'eigen kandidaat'. De PvdA had twee kandidaten in de top-5, Khadija Arib en Jeroen Dijsselbloem. En zo stemden ruim acht op de tien mensen die in maart voor de PvdA kozen op een 'eigen' kandidaat. Maar die stemmen werden verdeeld tussen de twee kanshebbers. Dijsselbloem kreeg ongeveer de helft van de PvdA-stemmen, Arib een derde.
Khadija Arib
Ongeveer zes op de tien GroenLinks-stemmers kozen voor Klaver, maar ook Arib was met bijna een kwart van de stemmen populair onder die groep. En bij de VVD'ers ging ongeveer de helft voor hun 'eigen' kandidaat Dijkhoff, de rest koos vooral Baudet of - in iets mindere mate - Dijsselbloem.
Hoe groot is het contrast met FvD-stemmers: zij kozen werkelijk massaal voor Thierry Baudet. Ruim 95 procent van hen ging voor de eigen leider. Hetzelfde zien we bij PVV-stemmers. Geert Wilders behoorde dit jaar niet tot de kanshebbers, maar desondanks hadden zijn kiezers een zeer duidelijke voorkeur: ruim acht op de tien stemden op Baudet.
Dat verschil in enthousiasme voor de eigen kandidaat is opmerkelijk, maar niet nieuw voor ons. We kennen het van voorgaande jaren: toen Geert Wilders in de lijst stond, was er geen kiezersgroep zo overtuigd als die van de PVV. Waar veel kiezers op een kandidaat van een andere partij stemden, leken PVV-kiezers daar gewoonweg niet toe bereid.
Eigen partijleider
Dat zien we dus nu weer. Misschien zelfs wel in sterkere mate dan bij de PVV, gaan FvD-stemmers vol voor hun ‘eigen' partijleider. En ja, velen hebben zich aangemeld bij het Opiniepanel om te kunnen stemmen. Net als VVD-, GroenLinks en PvdA-stemmers, die zich -voor de duidelijkheid- in vergelijkbare mate aanmeldden. Problematisch voor de verkiezing? Nee hoor, het mag. Het gegeven dat Baudet er in een jaar in is geslaagd dat mensen bijna 'fan' van hem zijn, is een prestatie op zich te noemen. Sterker, het is een van de redenen dat hij tot Politicus van het Jaar is gekozen.
Laten we benadrukken dat de FvD-stemmers de uitslag verre van hebben bepaald. Eén van onze weegfactoren is immers stemgedrag. FvD heeft twee zetels in de Kamer en dus weegt hun kiezersgroep niet zwaar in ons onderzoek. De stemmen van PVV'ers (de tweede partij van het land) tellen natuurlijk wel mee, maar let wel: ook bij bijvoorbeeld SGP- en 50PLUS-kiezers en bij mensen die bij de Kamerverkiezingen niet hebben gestemd, was Baudet de favoriete kandidaat. En bovendien kreeg hij een aanzienlijk deel van de stemmen van mensen die in maart op de VVD of het CDA stemden.
Eerlijke winnaar
Baudet is een eerlijke winnaar, die stemmen kreeg uit alle gelederen. Voor de duidelijkheid: hij had ook met afstand gewonnen zonder de duizenden nieuwe aanmeldingen in de laatste week. Zij zorgden maar voor enkele procenten verschil in de einduitslag.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.