De wethouders economie van de gemeenten Barendrecht, Ridderkerk en Albrandswaard vragen met een brandbrief aan Tweede Kamer en kabinet aandacht voor ondernemers die geen aanspraak kunnen maken op de steunmaatregelen.
Hoewel het kabinet de steunmaatregelen afgelopen donderdag wederom met 7,6 miljard euro uitbreidde, missen de wethouders het maatwerk. Omdat zij hun ondernemers kennen, willen de wethouders ruimte en budget om steun op maat te geven.
In de drie gemeenten werden ondernemers die geen aanspraak kunnen maken op de steunmaatregelen zoals de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) opgeroepen zich te melden bij de gemeente. Op dit moment worden de reacties geïnventariseerd.
Financiën vanuit het rijk
"We zijn natuurlijk erg blij met de vele miljarden die de overheid uittrekt voor steun aan ondernemers", zegt wethouder Henk van Os van Ridderkerk. "De steun is ruim maar generiek, dat kan ook niet anders. Maar niet iedereen past in de standaardmal."
De wethouders proberen al op gemeentelijk niveau de ondernemers tegemoet te komen. Van Os: "We hebben de gemeentelijke belastingen uitgesteld en de huren van maatschappelijk vastgoed kwijtgescholden. Ons pleidooi is nu: geef gemeenten de mogelijkheid om ondernemers te helpen. Onze ambtenaren kennen de ondernemers persoonlijk en weten wat er nodig is en waar uitzonderingen gemaakt moeten worden. Dat kan niet uit onze eigen middelen, de gemeentebegroting staat enorm onder druk. De financiën moeten vanuit het rijk komen."
Lees ook
Geen steun
Een van de ondernemers die buiten de boot valt is Remco Abel, eigenaar van restaurants Abel en Tasman in Poortugaal. Remco runt het bedrijf sinds 1999, de restaurants zijn een begrip in de regio, vertelt hij. In 2018 ging het mis: het pand waarin de restaurants gevestigd waren, brandde tot de grond toe af, net als het woonhuis ernaast. Een jaar erna werd het weer helemaal opgebouwd, maar door corona kon Remco zijn restaurants niet opnieuw openen.
Doordat het restaurant in 2019 geen omzet draaide, het werd immers opgebouwd, kan Remco nu geen aanspraak maken op de corona-steunmaatregelen.
Personeel ontslaan
"Vorig jaar was het restaurant niet open. We bestonden wel, maar we waren nog aan het bouwen. En dat betekent geen steun, geen NOW of TVL, hoewel ik geen omzet draai en wel vaste lasten heb. Ik voldoe in principe aan alle eisen om in aanmerking te komen voor de NOW en TVL, ik mis alleen één ding: een omzetcijfer van 2019."
Omdat Remco geen NOW ontvangt, kan hij zijn personeel niet doorbetalen: "Mijn zaak draaide al 19 jaar erg goed, we waren met het personeel een hechte club, bijna familie. We hebben het als team weer opgebouwd en nu heb ik mensen moeten ontslaan, een hard gelag."
'Zakelijk gezien is het klaar'
Ook retailer Raymond van den Berg grijpt naast de steunmaatregelen. Hij verhuisde begin 2020 met zijn damesmodezaak in Ridderkerk naar een groter winkelpand met het dubbele aan vloeroppervlak. "Een prachtig pand, dat we in januari hebben verbouwd. In februari 2020 gingen we open en hebben de winkel lange tijd mondjesmaat open kunnen houden."
Maar nu is Raymond gedwongen dicht. "Ik kan geen steun aanvragen, omdat ik geen omzetgegevens heb van januari 2020. Dat is een eis voor de Tozo-regeling. Tegelijkertijd ligt hier voor tonnen aan winkelvoorraad en wil de verhuurder van het pand zijn geld zien. Zakelijk gezien is het klaar."
Ook in andere gemeenten
Beide ondernemers zijn niet geholpen met de nieuwe steunmaatregelen. Daarin wordt onder andere starters hulp geboden en worden bestaande regelingen uitgebreid. De wethouders van de drie gemeenten horen meer verhalen zoals die van Remco en Raymond.
De wethouders vragen middels de op te stellen brandbrief aandacht voor hun ondernemers bij Tweede Kamerleden. Om de brief extra kracht bij te zetten, betrekken ze de VNG hierin. "Dit speelt vast niet alleen in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk."
Positief
Intussen blijven Remco en Raymond positief. Raymond: "Spijt van de verhuizing heb ik allerminst. Het is een mooie winkel en daar vecht ik voor. We doen nu ook wel aan onlineverkoop, maar onze hoofdmoot blijft toch de stenen winkel. We zetten de schouders eronder. Ik zie het niet als een ondergang, maar als een zware periode."
Remco: "Ik blijf optimistisch. Dat moet je wel zijn als ondernemer. We doen nu afhaal- en bezorgmaaltijden om nog iets van omzet te draaien. We verzorgden veel bruiloften; er zijn stellen die in 2018 bij ons hun huwelijksfeest wilden vieren, die door de brand hebben uitgesteld en nu alvast boeken voor 2022. Ons bedrijf is gezond. We overleven wel, maar wel met veel meer schulden. We zijn nu schulden aan het stapelen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.