Auteur Hans Ulrich Jessurun d'Oliveira schreef het boek 'Ontjoodst door de wetenschap - De wetenschappelijke en menselijke integriteit van Arie de Froe onder de bezetting'. In het boek plaatst hij regels voor wetenschapsbeoefening in perspectief.

Hoe affaires rond frauderende wetenschappers ook laten zien dat wetenschap zonder wetenschappelijke integriteit eigenlijk niet kan bestaan, het is niet onder alle omstandigheden de hoogste waarde. In de Tweede Wereldoorlog sjoemelde antropoloog Arie de Froe met de resultaten van zijn onderzoek, maar hij deed dat met een belangrijk doel: het redden van een groep Portugese Joden van vervolging door de nazi’s.

Boek

Hans Ulrich Jessurun d’Oliveira stelde een boek samen over het werk van Arie de Froe. De emeritus hoogleraar is persoonlijk betrokken bij de geschiedenis van De Froe. Zijn grootvader en vader stonden op de lijst van driehonderd Portugese Joden die volgens De Froe niet tot het Joodse maar het Mediterrane ras zouden behoren. Jessurun d'Oliveira is bij Radio EenVandaag in de studio. "De Froe liet zijn menselijke integriteit boven wetenschappelijke integriteit gaan. Ik vind dat lovenswaardig."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.