Elke woensdag krijgen we bij Radio EenVandaag een onderzoeker van De Jonge Akademie bij ons op bezoek, om te vertellen over het spannendste wetenschappelijke nieuws uit laboratorium en universiteit. Met deze week: slaap-onderzoeker Ysbrand van der Werf over een van onze favoriete bezigheden en over ons DNA.
Slaaptekort zorgt voor foute herinneringen
Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die slecht slapen, een minder betrouwbaar geheugen hebben. Er worden foute details herinnerd van bijvoorbeeld misdrijven. We bespreken hoe de hersenen informatie verwerken als je slaapt en hoe je ervoor kan zorgen dat je geheugen goed blijft.
DNA zoekt functie
Negentig procent van ons DNA lijkt geen functie te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oxford. Het DNA zou volgens de onderzoekers niet meer zijn dan biologische bagage die we in de loop van miljoenen jaren hebben verzameld. Is dit DNA dan echt helemaal zinloos?
Trauma's verwerken met slaap
De afgelopen weken hebben een groot litteken nagelaten in ons land. De vliegtuigramp zorgt vast bij velen voor slapeloze nachten. Hoe worden dit soort trauma's verwerkt? Slaap is heel belangrijk in dit proces. Ysbrand van der Werf kijkt met ons naar de gevolgen van posttraumatische stressstoornissen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.