Kankerpatiënten krijgen de belofte van grote bedrijven dat ze niet meer achtergesteld zullen worden als ze na hun ziekte terugkeren op hun werk. Morgen ondertekenen bedrijven zoals Deloitte, AkzoNobel, ABN AMRO en Philips het convenant Werk en Kanker.

Daarin beloven de bedrijven dat ze mensen die kanker hebben gehad net zo zullen behandelen als sollicitanten en werknemers die niet ziek zijn geweest. Onderdeel van het convenant is een ‘Genezenverklaring’ die ex-kankerpatiënten kunnen laten ondertekenen door hun arts. Hierin kan worden vastgelegd dat er geen verhoogd medisch risico meer is.

Ontslagen

Mensen die kanker hebben gehad, ondervinden vaak problemen met het vinden of behouden van een baan. Uit eerder onderzoek van EenVandaag en de Nederlandse Federatie voor kankerpatiëntenorganisatie (NFK) bleek dat 24 procent van de mensen met een kankerverleden uiteindelijk wordt ontslagen. Ook is het voor veel ex-patiënten bijna onmogelijk om een hypotheek of een verzekering af te sluiten.

Onderzoek: kwart werknemers met kanker krijgt ontslag audio-play
Onderzoek: kwart werknemers met kanker krijgt ontslag

De 35-jarige Ytzen Zijlstra - zelf genezen van teelbalkanker - ondervond het allemaal. Zo werd hij op de eerste dag dat hij terugkeerde op zijn werk ontslagen. Ook werden er onmogelijke voorwaarden gesteld aan een te verstrekken hypotheek. “Je wordt heel anders behandeld dan een niet-kankerpatiënt. Er zit een grote vorm van discriminatie in,” aldus Ytzen Zijlstra.

Initiatiefneemster van het convenant Werk en Kanker en de Genezenverklaring is sociaal ondernemer Isabelle Lebrocquy, zelf ex-kankerpatiënt. Met haar bureau oPuce helpt ze mensen die hersteld zijn van kanker weer aan het werk te komen. Lebrocquy: “Men denkt vaak dat mensen die zijn genezen van kanker een groter risico lopen om weer ziek te worden. Dat is onterecht. Mensen die zijn genezen van kanker hebben net zoveel kans om weer ziek te worden als ieder ander.”  

Chronische ziekte

Een van de ondertekenaars morgen is accountancy- en adviesbureau Deloitte. “Kanker wordt als terminale ziekte gezien, maar is in de praktijk veel meer een chronische ziekte geworden,” zegt Mario van Vliet, lid van de Raad van Bestuur van Deloitte. “Mensen die kanker hebben gehad komen moeizaam terug in het arbeidsproces. Daarom is het belangrijk dat we ondertekenen en aan iedereen die met ziekte te maken heeft aangeven dat ze gelijke kansen op de arbeidsmarkt hebben.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.