Een landelijk experiment met legale wietteelt gaat binnenkort beginnen. Maar welke wietteler mag straks legaal wiet leveren? Een loting op het Ministerie van Volksgezondheid heeft dat vandaag bepaald. Ook verliezers investeerden volop.

Een van de boogde wiettelers die met spanning wacht op een bericht is de Tilburgse Erwin Douwes. Hij heeft vandaag nog geen bericht gehad of hij mee mag doen. In totaal mogen 10 wiettelers meedoen, die dan coffeeshops gaan bevoorraden met legaal geteelde cannabis. Een aantal jaar is Douwes bezig geweest met het opstellen van een plan om in te dienen. "Het is heel spannend, mijn handen jeuken", vertelt hij.

Naar Canada en Amerika

"Zelf heb ik geen ervaring met kweken, dat mag natuurlijk niet", vertelt Douwes. Hij heeft een achtergrond in de politiek maar wil dus nu legale wietteler worden waar coffeeshops kunnen afnemen. "Mijn vader heeft een coffeeshop", vertelt hij. Voor zijn plan om met legale wiet te gaan beginnen is hij naar Canada en Amerika geweest. In Canada produceren ze sinds 2018 legale wiet. In Amerika zijn er nu 11 staten waar legale wiet geteeld wordt.

"De mensen die straks bij mij gaan werken hebben al vijf jaar ervaring in Canada en Amerika. Als ik mee mag doen aan het experiment heb ik al koopcontracten liggen voor 14,5 duizend kilo droge hennep", zegt Douwes.

De ASML van de Nederwiet

Douwes heeft in Tilburg een grote loods klaar staan. 10.000 m2, waar zo'n zestig man komt te werken als het aan Douwes ligt: "De ene helft is dan van de traditionele maakindustrie en de andere helft zijn technici en kwekers. Mannen en vrouwen in labjassen zullen straks hopelijk in zijn loods werken aan de eerste legale wietteelt."

"Hier komen straks 8 keer per jaar de rijksinspectie langs en dan gaan ze me aan de enkels vasthouden. Zo moet het ook, het moet 100 procent veilig zijn. Ik wil de ASML van de Nederwiet worden, of zoiets als Heineken", zegt de jonge ondernemer lachend.

info

6500 kilo per jaar kweken

Begin 2017 werd de 'Wet gesloten coffeeshopketen' aangenomen in de Tweede Kamer. Deze wet beoogt de teelt en het gebruik van cannabis te reguleren en de kwaliteit en veiligheid van het product te verbeteren. In het regeerakkoord is afgesproken dat er een proef komt met legale verkoop en teelt van cannabis. Eerder werd al bekend dat tien steden gaan meedoen aan de verkoopkant van de proef. Dat zijn Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad. Coffeeshops in deze steden moeten worden bevoorraad door tien nu uit te kiezen kwekers. Die moeten binnen de proef elk 6500 kilo legale wiet per jaar gaan kweken.

Niet iedereen blij

Het is de bedoeling dat de coffeeshops in de 10 gemeenten die meedoen aan het experiment, dat zijn zo'n 80 coffeeshops, bevoorraad worden door de 10 geselecteerde wiettelers. Een loting van het Ministerie van Volksgezondheid heeft vandaag bepaald wie van de 39 partijen mee mag doen. In totaal waren er 147 aanmeldingen. Het grootste deel kwam niet door de eerste selectie.

Niet iedereen is blij met de loting. Het Bredase Project C maakt geen kans meer om mee te doen met de wietproef. De voorzitter en Bredase advocaat Peter Schouten wilde in een kort geding de loting van vandaag uitstellen, zodat hij nog kans kon maken om mee te doen. "Ik heb twee kort gedingen gedaan. Dat was hard doorwerken de afgelopen 24 uur. Wij vonden dat we ten onrechte niet zijn geselecteerd voor de loting", zegt hij.

Afvallen na heel lang investeren

De rechter heeft het verzoek van het Bredase Project C vanmorgen afgewezen. De reden daarvoor was dat het oneerlijk is tegenover de andere 39 telers. "Een vreemde uitspraak vind ik. De rechtbank had ons schriftelijk wel toestemming om mee te doen aan de loting van het Ministerie van Volksgezondheid."

Teleurstelling heerst bij Schouten. Hij werkte 2,5 jaar lang samen met een huisarts, politicus en een kassenbouwexpert aan het plan. "Ik voel me echt de advocaat van dat mooie plantje. Ik wilde om idealistische meedoen aan dat experiment. Er is veel sprake van vermenging onderwereld en bovenwereld, ik geloof dat we veiligheid terugkrijgen als we softdrugs legaliseren en harddrugs reguleren. Gelukkig komt het experiment er wel. Ik wens de rest dan ook veel succes."

Nog geen telefoontje

Douwes uit Tilburg die nog op een telefoontje wacht snapt de beslissing via een loting wel. "Een aanbesteding voor een grote weg, dat heeft rijkswaterstaat al een miljoen keer gedaan. Dit is complexe materie. Het is makkelijker om je te verschuilen achter een loting."

"Dat ik nog geen telefoon heb gehad is volgens mij een goed teken. Zo lang ze niet bellen dat ik af ben gevallen zit ik nog in de race. De vorige keer hebben ze 147 aanmelders ook alleen iets laten weten aan de mensen die zijn afgevallen. Dus geen bericht, goed bericht", zegt Douwes.

Integriteitsonderzoek

Het Ministerie van Volksgezondheid laat vandaag weten dat er geen lijst online komt met de telers die mee mogen doen aan het project. "We zullen in dezer dagen de mensen bellen die niet mee mogen doen aan het experiment. De rest krijgt nog geen bericht. De tien gelukkigen moeten nog door een integriteitsonderzoek", zegt de woordvoerders van het Ministerie van Volksgezondheid.

Naar verwachting wordt eind februari bekend wanneer de volgende fase, de experimenteerfase, begint.

audio-play
Binnenkort hoeven coffeeshops niet meer bij criminelen aan te kloppen om wiet in te kopen, een landelijk experiment met legale wietteelt gaat dan beginnen. Maar welke wietteler mag straks legaal wiet leveren? Een loting op het Ministerie van Volksgezondheid heeft dat vandaag bepaald....en niet iedereen is daar blij mee...

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.