Vier mensen uit het EenVandaag Opiniepanel reageren op de doorrekening van het klimaatakkoord. 'Sommige maatregelen gaan mensen echt financieel benadelen.'
Volgens onderzoekers zijn de maatregelen in het klimaatakkoord niet stevig genoeg om 49% minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 te realiseren. Het kabinet kondigde gisterenmiddag direct nieuwe maatregelen aan en draait de verhoging van de energiebelasting voor huishoudens vanaf volgend jaar weer terug. Daarnaast wordt een vorm van CO2-heffing voor bedrijven uitgewerkt.
Riekelt: 'De energietransitie is geen bedreiging maar een uitdaging'
Riekelt Pasterkamp (62) uit Bussum is klaar voor de verduurzaming. Hij werkte jarenlang als 'verandermanager' in de ICT en als vrijwilliger bij de politie.Voor een verandermanager is verandering geen bedreiging maar juist een uitdaging. Wel wil Pasterkamp goed geïnformeerd worden: "Ik ben blij met de doorrekening, nu kunnen we verder."
Eerder woonde hij in een woning uit de jaren 50: "Je tochtte daar van de bank af. Nu heeft Pasterkamp 15 zonnepanelen die veel energie opleveren. Over de kosten van de energietransitie is hij positief: "Misschien levert het me juist wat op." Van het gas af gaan vindt Pasterkamp goed. "Niet meer afhankelijk zijn van Rusland is fijn."
Stiena: 'Er heerst angst'
Stiena de Groot uit Zuidwolde ziet door de energietransitie een tweedeling in de samenleving ontstaan. "Er is een elite die de transitie makkelijk kan betalen en een groep die het absoluut niet zal redden."
De Groot (64) werkte jarenlang in de forensische psychiatrie en is nu gepensioneerd. Ze heeft spaargeld en kan de klimaatmaatregelen zelf wel betalen, maar ziet dat anderen dat niet kunnen.
Lees ook
"Sommige klimaatmaatregelen gaan mensen echt financieel benadelen. Er heerst angst: een groep weet dat ze het onderspit gaan delven. Maar als ze die zorgen uiten worden ze weggezet als mensen die niet willen meedoen."
Rijn: 'Ik wil zelf graag bepalen hoe lang ik onder de douche sta'
Ook Rijn van Dijk uit Veenendaal voelt weerstand tegen veel van de huidige klimaatmaatregelen. Hij is gereedschapsontwerper in ruste en vindt de 'indoctrinatie' over de oorzaken van de klimaatopwarming vervelend. "Het stoort me dat Ed Nijpels, ik noem hem ook wel Ed Erdogan, al niet meer wil praten met mensen die kritisch zijn."
Van Dijk is zeker wel begaan met de natuur. "Maar ik voel weerstand tegen alle maatregelen en theorieën over de opwarming van de aarde. "Ik wil zelf graag blijven bepalen hoe lang ik onder de douche sta. Natuurlijk kan ik ervoor kiezen om mijn aquarium en de vijver eruit te doen om energie te besparen, maar dat wil ik niet. Ik heb het nu goed, en ik heb geen zin om te betalen. En Nederland is maar een klein stukje op aarde. Als het echt zo erg is met het milieu, dan moet je het wereldwijd aanpakken."
Van Dijk vindt wel dat we van het gas af moeten, omdat het opraakt. Maar niet perse vanwege de toestand in Groningen: " We raken in paniek omdat het in Groningen een paar keer heeft getrild. Dat wordt een beetje overdreven daar. Maar ja ik woon er natuurlijk niet zelf."
Wouter: 'Windturbines in het meest windluwe gebied van Nederland'
Wouter Kleissen (40) woont in Borne bij Hengelo. In zijn buurt willen buren twee windturbines neerzetten. Hij vindt dat niet door de beugel kunnen: "Omdat het tegen landgoed Twickel aanligt en tegen een woonwijk."
Ook ergert Kleissen zich aan de verkwisting van subsidies en de drang van de overheid om geld te willen verdienen met windturbines: "In het meest windluwe gebied van Nederland turbines plaatsen! Gekkigheid, je plaatst toch ook geen zonnepanelen aan de schaduwkant van je huis?" Ook verbaast hij zich over veel van de zonneparken: "Enorme loodsen zie je zonder een paneel op het dak, maar de panelen liggen wel op landbouwgronden."
Toch is Kleissen voor klimaatmaatregelen, mits goed uitgevoerd. De ontwikkelingen volgt hij op de voet. Over het belasten van CO2-uitstoot is hij kritisch: "Als je de industrie belast, belast je ook de burger. En als de je industrie wegjaagt, dan gaan ze naar China. Je moet het samen doen."
Eerder maakte EenVandaag onderstaand verhaal over de angst van bedrijven in de Rotterdamse Haven voor de CO2-tax.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.