Tijdens de nacht van oud en nieuw volgde EenVandaag de korpschef van de nationale politie, Gerard Bouman. Bekijk dat item hier. Wie is Gerard Bouman en waar mag hij op worden afgerekend?
De grootscheepse reorganisatie van de politie tot een landelijk korps, die op 1 januari van start is gegaan, kost niemand bij de politie zijn baan. De omvorming van de regiopolitie tot nationale politie gaat zonder gedwongen ontslagen. Die harde garantie geeft korpschef Gerard Bouman van de nationale politie in zijn eerste tv-interview aan EenVandaag.
Bouman: “Er komen geen gedwongen ontslagen. Niemand hoeft voor zijn baan te vrezen, in die zin dat er een garantie is dat we je te werk blijven stellen binnen de politie. Of we begeleiden je naar een goede plek buiten de politie, dat zou ook kunnen. Maar er wordt niemand gedwongen ontslagen en dat is in deze tijd een behoorlijke garantie.”
Een harde toezegging van de hoogste politiebaas in onrustige tijden. Want de vorming van de nationale politie is de grootste reorganisatie in decennia. De samenvoeging van 25 regiokorpsen tot 1 landelijk korps leidt tot onrust binnen de politie. De politiebonden zijn uit het overleg met minister Opstelten gestapt, onder andere omdat ze te weinig garanties kregen dat iedereen bij de politie aan de slag kan blijven. Bouman lijkt die onrust nu weg te willen nemen. “Als ik met de bonden een afspraak heb hou ik me eraan."
Bouman wil meer respect voor dienders op straat, ook met oud en nieuw. “Het is treurig dat er alleen al in Rotterdam 11 agenten gewond naar huis zijn gegaan na hun nachtdienst. Het is niet zo dat wij ons maar verrot laten schelden of beschimpen.”
Bouman doet ook burgers harde beloften. De politie wordt effectiever, sneller en gaat beter communiceren met slachtoffers van een misdrijf, zegt de korpschef die morgen officieel wordt beedigd door minister Opstelten. “Burgers gaan doorkrijgen dat er nu nationale politie is. Ik denk dat ze dat de komende weken al zullen gaan merken.” Belangrijkste verandering is dat iedereen straks overal aangifte kan doen, ongeacht de plaats van het misdrijf.
Bouman: “Wat ik wil is dat burgers op een politiebureau niet meer weggestuurd worden. Als een bureau open is en er zijn politiemensen aanwezig, dan is mijn uitgangspunt dat je altijd geholpen wordt. Als iemand daar aangifte wil doen dan moet dat ook geregeld worden. Je stuurt burgers niet meer weg.”
Bouman wil ook sneller communiceren. “Bijvoorbeeld bij een woninginbraak hebben we afgesproken dat je altijd binnen twee weken hoort hoe het ervoor staat. In het hele land.” “Onze bijdrage aan de veiligheid kan absoluut groter zijn dan nu het geval is," aldus de nieuwbakken politiechef.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.