Het Egyptische leger pleegde gisteren een staatsgreep en heeft de afgezette Egyptische president Mohamed Mursi vastgezet. Veiligheidstroepen hebben daarnaast twee leiders van de Moslim Broederschap -de partij van Mursi- gearresteerd. 

Opperrechter Adli Mohamed Mansour is door de militairen  aangewezen om de de taken van het staatshoofd te vervullen tot er nieuwe verkiezingen zijn gehouden. De Egyptische krant al-Ahram bericht dat er arrestatiebevelen zijn uitgegeven voor 300 leden van de Broederschap.

Bij rellen tussen tegenstanders en aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohamed Mursi zijn woensdag op verscheidene plekken zeker tien doden gevallen. Veiligheidstroepen zouden nu voorbereidingen treffen om een einde te maken aan een betoging van Mursi-aanhangers bij de universiteit van Caïro.

Het is duidelijk dat de macht van het leger in het land groot is. Het heeft de mogelijkheid om een president opzij te zetten en nieuwe verkiezingen te organiseren. In EenVandaag: hoe groot, belangrijk en invloedrijk is het leger? Wie zijn de belangrijkste figuren binnen de veiligheidstroepen, over welk materieel beschikken zij en hoeveel manschappen telt lucht- en landmacht en de marine?

In de studio reageert arabist Jan Jaap de Ruiter op de laatste ontwikkelingen in Egypte.

Het Egyptische leger

Het leger in Egypte telt 468.500 mensen in dienst. Daarnaast zijn er nog een keer zoveel reservepersonen, doordat Egypte dienstplicht kent. Mannen tussen de 18 en 30 jaar moeten 12 tot 36 maanden verplicht in dienst en daarna nog negen jaar als reservist beschikbaar zijn om opgeroepen te worden wanneer Egypte in oorlog is. De belangrijkste personen binnen het leger van Egypte zijn legerleider Abdul Fattah Al-Sisi (19 november 1954) en chef van de generale staf: Sedki Sobhi (12 december 1955). Beiden werden aangesteld na de verkiezing van oud-president Mursi.  

In vergelijking: de Nederlandse defensie kent in totaal ongeveer 60.000 mensen in dienst. Ondanks dat Nederland geen dienstplicht kent, heeft het wel reservisten. Dit zijn er ongeveer 3000. In 2013 bedraagt het Nederlandse defensiebudget 7.776.971 euro. 

ANP/EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.