Het detentiecentrum Schiphol is de meest besmette gevangenis van ons land. "Help ons! Laat ons tijdelijk vrij met een enkelband. We zitten als ratten in de val", zegt een wanhopige gevangene tegen EenVandaag.

'Appie*' is bang dat het interview gevolgen voor hem kan hebben en wil om die reden niet dat zijn naam wordt gebruikt in dit interview. Hij zit al een tijdje vast in het detentiecentrum Schiphol, als daar de eerste besmetting van corona komt. "Er was een arts van de medische dienst besmet. Toen brak de paniek hier uit. Men vroeg zich hardop af: 'Wanneer komt het bij ons?'"

audio-play
Appie vertelt dat hij zich voelt als een rat in de val.

'Directie nam geen enkele maatregel'

Volgens Appie komen er snel meer besmettingen op zijn afdeling. Na een paar dagen is de directie op de afdeling gekomen en zijn de besmettingen ook bevestigd.

"Maar ze hebben toen helemaal niks gedaan, geen maatregelen, geen mondkapjes, geen ontsmetting", vertelt Appie. "Er was een oude man ziek. Die hebben ze uiteindelijk met een sirene naar het ziekenhuis gebracht, maar waarom hebben ze hem niet meteen van de afdeling gehaald,?"

Meer besmettingen dan gemeld

Na de eerste besmettingen, ging alles gewoon door vertelt Appie. Maar 1,5 meter afstand is onmogelijk in de gevangenis. Dat blijkt niet alleen bij het gezamenlijk luchten of eten met zijn achten op de afdeling in een kleine keuken, maar ook de recreatie. Er komen steeds meer besmettingen.

Volgens het Parool zijn er op dit moment tien besmettingen in het detentiecentrum. Maar dat klopt volgens Appie niet: "Alleen op mijn afdeling zijn er al acht, negen besmettingen en ik weet ook van een andere afdeling dat er minstens vijf zijn. Alles is geheimzinnig, mensen vertrouwen het hier niet meer."

audio-play
Volgens Appie zijn er veel meer gevangenen besmet dan op dit moment wordt gemeld.

'Dubbelcellen zijn nog steeds een probleem'

Een van de problemen is dat veel gedetineerden op de afdeling van Appie met zijn tweeën op één cel zitten. Daarbinnen is het helemaal onmogelijk om afstand te houden.

Ook maakt Appie zich zorgen over die gevangenen die binnen de risicogroep vallen. "Er zitten ook oudere mensen die kwetsbaar zijn, dat kan toch niet"?

Te laat maatregelen genomen

Vorige week was er volgens Appie een protestactie, omdat directie te weinig maatregelen zou treffen: gevangenen weigerde na het luchten naar hun cel terug te gaan. Volgens Appie dreigde de directie dat ze bewakers op hen af zou sturen.

Later heeft de directie maatregelen aangekondigd. Nu moeten gevangenen vooral op cel blijven en mogen ze hooguit een uurtje recreatie en luchten. "Die maatregelen zijn goed, maar veel te laat. Het is helemaal verspreid. Er zijn hier heel veel mensen. We zitten als ratten in de val."

Geen beschermende kleding

Boos op de bewakers is Appie niet. Zij kunnen er ook niets aan doen. Maar volgens hem blijven bewakers en ook artsen nog steeds in en uit lopen, zonder beschermingsmiddelen, geen mondkapjes of wat dan ook.

"In het ziekenhuis werken de artsen met speciale maskers en kleding, maar hier niet", vertelt Appie. "Ze komen naar binnen en gaan weer naar buiten alsof het een normale zaak is. En nog steeds is er geen handontsmetting, geen kamerontsmetting en geen mondkapjes. Het is een grote fout van de gevangenis."

audio-play
Toen de besmetting er eenmaal was, deed de directie niks, vertelt Appie.

Enkelbanden

Appie zegt dat veel gedetineerden op Schiphol nog niet veroordeeld zijn. Anderen moeten nog maar een paar weken zitten. "Laat ons tijdelijk vrij, met een enkelband bijvoorbeeld. Kijk naar Iran en Turkije, daar zijn gevangenen ook vrijgelaten."

Of het niet gewoon zijn eigen schuld is dat hij opgesloten zit? Jawel, beaamt Appie. Maar toch vindt hij dat ze eerder vrij moeten worden gelaten. Hij is bang voor besmetting binnen: "Wij zijn toch ook Nederlandse burgers? Het is oorlog, we voeren oorlog tegen corona. In oorlogstijd moet je elkaar helpen."

'Richtlijnen RIVM worden gehandhaafd'

Het ministerie van Veiligheid en Justitie reageert dat het meest recente aantal besmettingen in het detentiecentrum Schiphol dateert van 1 mei. Toen stond het totale aantal besmettingen op 10. Dat zijn alle besmettingen die er daar geweest zijn. Inmiddels zijn er ook weer gevangenen genezen.

"Wat betreft de beschermingsmaatregelen geldt dat in het detentiecentrum Schiphol de richtlijnen van RIVM worden gehandhaafd. Als iemand ziekteverschijnselen vertoont, belandt hij op een speciale afdeling voor coronapatiënten. Daar wordt gewerkt met beschermende kleding zoals mondkapjes, handschoenen en speciale kleding", aldus een woordvoerder van het ministerie.

*Appie is een gefingeerde naam, de echte naam is bekend bij de redactie.

audio-play
Op dit moment wordt hard gewerkt aan een vaccin tegen het coronavirus. Hoe gaat de ontwikkeling hiervan eigenlijk precies in zijn werk? Verslaggever Tom van't Einde legt het uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.