Klimaatwetenschappers waarschuwen de wereld voor een hittetijd. Als de aarde door de klimaatverandering nog twee graden warmer wordt, zal deze hittetijd aanbreken. Met grote gevolgen. De zeespiegel zal door smeltende ijskappen tot zestig meter stijgen. Dat betekent dat meerdere delen van de wereld onbewoonbaar worden. Voor de klimaatwetenschappers is het nu of nooit voor de aarde.
Een team dat onderzoek deed naar de klimaatverandering heeft in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences hun bevindingen geplaatst. Volgens het onderzoek zullen ecosystemen, samenlevingen en economieën worden verstoord als de grens van twee graden wordt bereikt. Zo vrezen de onderzoekers voor een domino-effect tussen de Zuidpool, Rusland en het Amazoneregenwoud: deze gebieden zullen uiteindelijk broeikasgassen gaan uitstoten.
'Collectieve actie van de mensen nodig'
De opwarming van de aarde is onomkeerbaar en de grens die wordt bereikt als de aarde nog twee graden opwarmt, is cruciaal. Daarna is er namelijk niets meer wat we kunnen doen. Om dat te voorkomen, moet de mens stappen ondernemen, stellen de onderzoekers. “Collectieve actie van de mensen is nodig om het systeem van de aarde weg te sturen van die mogelijke grens en om de situatie te stabiliseren.”
Toch lijkt de mens het probleem nog niet echt in te zien. Weerman en klimatoloog Reinier van den Berg ziet de ernst van het probleem, maar denkt dat het voor de gewone man nog niet dichtbij genoeg komt. “Voor ons is klimaat al lange tijd een heel erg belangrijk probleem. De man in straat denkt misschien: ‘Er waren vroeger ook klimaatveranderingen, wat heeft dat nou met mijn gedrag te maken’ of ‘Zo’n warme zomer is eigenlijk wel lekker’. Dat kan een simpele prima reactie zijn, maar als het ons écht gaat raken en als we pas de volle impact van klimaatverandering wordt duidelijk gemaakt, zijn we misschien in toenemende mate wel bereid om tot actie over te gaan.”
Houden aan de klimaatakkoorden van Parijs
Toch is er nog hoop, want als alle landen zich aan de klimaatakkoorden van Parijs houden en de doelen die daar zijn vastgesteld ook bereiken, is dit rapport verleden tijd. In die akkoorden is vastgelegd dat de opwarming van de aarde moet worden geremd en de aarde nog maar met maximaal 1,5 tot 2 graden mag stijgen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.