Eigenaren van monumenten vrezen de komende jaren grote financiële problemen nu de Tweede Kamer hun belastingvoordeel wil afschaffen.
Samen met erfgoedorganisaties hebben ze namens 10.000 eigenaren en sympathisanten een petitie aangeboden aan de Vaste Commissie Financiën van de Tweede Kamer.
Minister Bussemaker (Onderwijs en Cultuur) en staatssecretaris Wiebes (Financiën) willen een einde maken aan de belastingaftrek van monumentenonderhoud, een regeling die al jaren bestaat.
In plaats van het belastingvoordeel moet een subsidieregeling komen, waarmee de politiek jaarlijks 25 miljoen euro bespaart.
Volgens de ondertekenaars van de petitie is het een ondoordachte maatregel. Ze vinden dat de regeling zich decennialang heeft bewezen, de restauratieachterstanden van de jaren ervoor zijn teruggebracht.
De monumenteneigenaren vrezen in de toekomst niet langer aan hun onderhoudsplicht te kunnen voldoen. Gemeenten zijn bang dat hun Rijksmonumenten onverkoopbaar worden en vrezen zo leegstand.
EenVandaag kijkt in Dordrecht, waar zo'n 900 rijksmonumenten staan. De restauratie daarvan heeft de stad een ander aanzien gegeven.
In een reactie laat minister Bussemaker aan EenVandaag weten:
"Ik begrijp dat deze mensen het vervelend vinden maar er gaat nu heel veel geld naar verbouwingen die niet nodig zijn voor instandhouding van een monument - naar een parketvloer, het wegwerken van een boiler en meer van dat soort luxe. Daar is de regeling niet voor bedoeld. De regeling is bedoeld om eigenaren tegemoet te komen bij de meerkosten van een monument. Het is belastinggeld en daar moeten we zuinig mee omgaan. Bovendien kunnen eigenaren van monumenten allemaal gebruik maken van een andere regeling. Er is voor meer dan €100 miljoen beschikbaar voor allerlei verbouwingen aan monumenten."
Bussemaker schrapt monumentenaftrek niet
Minister Bussemaker (OCW) stelt het afschaffen van de fiscale aftrek op uitgaven voor monumentenpanden met één jaar uit. Dat liet ze in een brief aan de Tweede Kamer weten.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.