Volkert van der G. wordt na een gevangenisstraf van twaalf jaar in vrijheid gesteld. De overige zes jaar van zijn straf kan de moordenaar van Pim Fortuyn buiten de gevangenis uitzitten. Waar gaat hij naartoe? En zijn er maatregelen genomen om hem te beveiligen?
Hoe de invrijheidstelling gaat plaatsvinden wil Justitie niets zeggen. In maart werd bekend dat hij in aanmerking komt voor de Voorwaardelijke Invrijheidstelling. Dit betekent dat hij onder voorwaarden op vrije voeten komt, maar wel onder reclasseringstoezicht. Zij zullen erop toezien dat hij de voorwaarden die aan zijn vrijheid zijn gesteld naleeft. Zo moet hij zich bijvoorbeeld wekelijks melden en krijgt hij een enkelband om te controleren of hij niet naar Rotterdam, Hilversum of Den Haag gaat. Ook mag hij niet met de media praten.
De vrijlating zorgt voor veel onrust. Zo stelt de politie dat Van der G. nog altijd het doelwit is van rechtsradicalen. Wie ziet er toe op zijn veiligheid? Wat gaat Volkert van der G. nu doen? In EenVandaag onder andere beveiligingsexpert Hans Slaman en Sjef van Gennip van Reclassering Nederland.
Ook in de uitzending de uitslag van een onderzoek door het EenVandaag Opiniepanel naar wat de Nederlanders vinden van de beveiliging van Volkert van der G, wat een hoop geld gaat kosten. Tweederde (65%) zou het onterecht vinden als Volkert van der G. door de overheid beveiligd wordt.
Vanmiddag op Radio EenVandaag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek. Ook zullen Tweede Kamerlid Louis Bontes en advocaat Sander Janssen met elkaar in debat gaan over dit onderwerp.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.