"We hebben een hele grote fabriek en die maakt vitamine C. Dat is de enige fabriek, buiten China, ter wereld." Feike Sijbesma, de topman van DSM, beweerde dit in Buitenhof. Maar heeft hij gelijk? En hoe 'maak' je vitamine C?
Bert Pott heeft in het verleden als onderzoeker gewerkt bij vitamineleverancier Vitablend. Volgens hem zijn er maar weinig producenten van vitamines. Dit laat hij weten in een interview met het NRC-handelsblad. "Wereldwijd zijn er tien fabrieken waar in grote reactorvaten vitamines worden gemaakt", zo vertelt Pott. Vrijwel allemaal staan die in China, vanwege het dure, arbeidsintensieve proces. "De vitamines worden in kristal- of poedervorm naar Nederland verscheept. Pallets vol."
Hoe komt vitamine c in een tablet?
Hoeveel fabrieken hiervan ook vitamine C produceren is lastig in te schatten. Anders dan bij geneesmiddelen, is het bij vitamines niet verplicht om de productie daarvan vast te leggen. Vitamines zijn namelijk voedingssupplementen en vallen niet onder de geneesmiddelen.
"Vitamine staat ook wel bekend als ascorbinezuur," zegt voedingsdeskundige Suzan Tuinier. Tuinier zegt dat het erg ingewikkeld is om de vitamine te produceren. "Dat ascorbinezuur kan je namaken in de fabriek. Synthetiseren, noemen ze dat ook wel. Dat is een lastig proces. Je moet dan dat zuur, dat is opgebouwd uit koolstof, waterstof en zuurstof, namaken. Dat is lastig."
Geen monopolie
De woordvoerder van brancheorganisatie NPN zegt dat DSM zeker geen monopolie heeft op het product. NPN is een branchevereniging voor producenten, grondstofleveranciers, groothandelaren, importeurs en distributeurs van voedingssupplementen. Zij hebben navraag gedaan onder hun leden en kwamen met de volgende reactie: "DSM is een sterke speler, maar heeft zeker geen monopolie. Ze kunnen de prijzen niet manipuleren en zullen wel met marktwerking mee moeten doen. Als andere aanbieders lager gaan aanbieden, moeten zij mee."
De uitkomst? Helaas kan niemand verder vertellen of dat er naast de twee fabrieken die Sijbesma noemt, ook andere producenten van vitamine C zijn. Doordat dit ook niet geregistreerd staat, is dit lastig te checken. Wel is duidelijk dat DSM geen monopoliepositie heeft én dat vitamine C maken een lastig proces is.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.