Bedrijven die claimen iets goeds te doen voor de maatschappij, maar ondertussen zelf flink binnenlopen. Het roept achterdocht op bij consumenten. Maar we moeten dit soort bedrijven juist omhelzen, vindt auteur en ondernemer Carolien Gadella-van Wersch, want “zo draag je een steentje bij aan een betere samenleving.”

Een bedrijf kan heel goed een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij, en tegelijk winst maken. Een bedrijf waar winst en positieve impact samenkomen is een sociale onderneming, en daarvan zijn al een paar goede voorbeelden. Gadella-van Wersch: “Neem Tony’s Chocolonely. Een serieuze speler in de chocolademarkt met een duidelijk doel voor ogen: honderd procent slaafvrije chocolade.” Volgens haar mogen er veel meer sociale ondernemingen bij. Zij zijn de toekomst, maar dan moet de burger deze bedrijven wel gaan vertrouwen. 

Tegenstrijdig

“Door producten of diensten van dit soort sociale ondernemingen te kopen, steun je hun groei en draag je tegelijk iets positiefs bij aan de samenleving. Dat geeft jou als consument een goed gevoel,” zegt Gadella-van Wersch. Volgens haar willen veel mensen graag iets goeds doen voor de maatschappij, als burger. “Maar als consument willen we iets anders. Dan gaan we vaak voor het meest goedkope product.” Die innerlijke tegenstrijdigheid moet verdwijnen.

In EenVandaag is Carolien Gadella-van Wersch, auteur van het boek ‘Duurzaamheid is passé. Acht ingrediënten voor succesvol en toekomstbestendig ondernemen', vandaag de Optimist en legt ze uit hoe je als consument elke dag weer je steentje bij kan dragen aan een betere samenleving.

Alle Optimisten zijn terug te vinden op ons YouTube-kanaal.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.