Je hebt een welverdiende vakantie geboekt. Vol enthousiasme sta je op het vliegveld als ineens dat vervelende bericht verschijnt: vlucht geannuleerd. Hoe je dat geld het best terug kunt krijgen, liefst zonder tussenkomst van een claimbureau, lees je hier.

Het eerste wat je normaal gesproken doet is googelen. In de zoekresultaten verschijnen tientallen bedrijfjes die jouw claim in behandeling willen nemen en voor jou de schadevergoeding regelen. Zonder risico want: nu cure, no pay. De meeste claimbureaus vragen wel een percentage van je schadevergoeding, meestal rond de 30 procent. Maar je kan het ook zelf regelen. Met een beetje hulp van het Europees Consumenten Centrum (ECC) hoef je geen cent af te staan.

Gratis alternatief

In 2017 kreeg het ECC 1.290 vragen en klachten binnen over vertragingen en annuleringen bij luchtvaartorganisaties. Ter vergelijking: EUclaim, het grootste Nederlandse claimbureau, hielp in de laatste tien jaar 456.190 gedupeerde reizigers, gemiddeld ruim 45.000 per jaar.

Dat mensen snel uitkomen bij claimbureaus is te verklaren: "Die bedrijven hebben er geld voor over om klanten te werven. Ze betalen geld om snel gevonden te worden door zoekmachines", zegt Martijn Witvliet. Hij is jurist bij het Europees Consumenten Centrum. "Voor consumenten die er geen moeite in willen steken en bereid zijn om een gedeelte van de vergoeding af te staan is het een goed middel, maar er is dus een gratis alternatief beschikbaar."

Standaardformulier

Een kleine tijdsinvestering kan je veel geld besparen. Op de website van het ECC staat een eenvoudige standaardbrief waarmee je zelf een vergoeding kan claimen bij de luchtvaartmaatschappij. Als jullie er samen niet uitkomen kun je contact opnemen met het ECC voor advies en bemiddeling met de maatschappij in kwestie.

Hoe makkelijk de claim vervolgens wordt geaccepteerd verschilt per bedrijf. luchtvervoerders met een goede reputatie betalen doorgaans sneller een vergoeding uit dan de kleinere en goedkopere maatschappij.

Vervolgstappen

Het kan zijn dat een vliegmaatschappij blijft weigeren om de vergoeding uit te keren. De vervolgstap kan dan zijn naar de rechter te gaan. Het ECC geeft ook hierbij advies over bijvoorbeeld een Europese procedure voor geringe vorderingen. Het starten van zo'n procedure klinkt ingewikkelder dan het is. Het kan via een digitaal formulier. Het invullen duurt gemiddeld een half uur.

info

Wanneer heb je recht op een vergoeding?

Als je vlucht met meer dan drie uur vertraging landt op de eindbestemming heb je recht op kosteloze verzorging als eten en drinken. Wanneer je situatie aan onderstaande eisen voldoet, kom je waarschijnlijk ook in aanmerking voor een vergoeding tot 600 euro:

  • Je vlucht landt met meer dan drie uur vertraging op de bestemming
  • Je vlucht begint of eindigt in een EU-land.
  • Er is geen sprake van een overmachtsituatie als slecht weer, terrorisme en onaangekondigde stakingen.

Hoe hoog je exacte vergoeding is, hangt af van de afstand die je moet afleggen. Het ECC heeft een vluchtcalculator om te berekenen op welk bedrag je recht hebt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.