De omstreden Nederlandse neuroloog Ernst Jansen Steur houdt de hele week al de gemoederen in Nederland en Duitsland bezig.
De specialist van de Duitse privékliniek Schlossberg in Bad Laasphe en voorheen Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede stelde bewust bij tientallen patiënten de diagnose 'ongeneeslijk ziek'. Hoe kon een Nederlandse arts, verslaafd aan medicijnen, jarenlang zijn gang gaan zonder dat de inspectie ingreep?
De medisch specialist moest in 2004 vertrekken bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede, toen bekend werd dat hij bij een aantal patiënten een verkeerde diagnose had gesteld. De specialist vertelde dat patiënten ongeneeslijk ziek waren, terwijl dit niet het geval was. ,,Wij zijn daarover nooit geïnformeerd door de neuroloog. Het verzwijgen van zijn verleden is voor onze kliniek aanleiding alle banden met hem te verbreken.''
Woordvoerder Aad Arkenbout van het MST in Enschede bevestigt dat de medisch specialist in 2004 met problemen is vertrokken. In opdracht van bestuursvoorzitter J. Herre Kingma loopt er momenteel een intern onderzoek naar wat zich precies afspeelde. Arkenbout bevestigt dat door schadeverzekeraar MediRisk bedragen zijn uitbetaald aan patiënten van MST waarbij door de neuroloog een verkeerde diagnose was gesteld. Het is nog onbekend hoe vaak dit is gebeurd. Ook kan het MST niet zeggen hoeveel klachten er bij de klachtencommissie van het ziekenhuis zijn binnengekomen.,,We krijgen nog steeds nieuwe meldingen en hopen op zeer korte termijn duidelijkheid te geven over het aantal klachten.'' Onbekend is of de andere medisch specialisten binnen MST een zwijgplicht is opgelegd en of er een financiële regeling met de neuroloog is getroffen.
Bij Letselschadebureau Drost in Almelo hebben zich inmiddels ongeveer tachtig mensen gemeld die zeggen het slachtoffer te zijn van de omstreden neuroloog. Het Openbaar Ministerie in Almelo is een vooronderzoek begonnen om te kijken of er voldoende gronden zijn om de medisch specialist te vervolgen. In Duitsland zouden zich geen problemen hebben voorgedaan met het stellen van de diagnose, aldus woordvoerder Moses van privékliniek Schlossberg.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.