Door het coronavirus is de verkoop van zuurstof-, bloeddruk- en thermometers enorm toegenomen. Dat blijkt uit een rondvraag bij thuiszorg- en webwinkels. Vooral zuurstofmeters zijn razend populair.
Bij webwinkel Bol.com werden dit jaar al 25 keer meer zuurstofmeters verkocht dan afgelopen jaar. De behoefte om onze gezondheid thuis te monitoren was duidelijk nog nooit zo sterk. Dat ziet ook directeur Rene Martens van Medipoint, de grootste thuiszorgwinkel van Nederland.
Goed voor gemoedsrust
"We zien echt een sterke stijging van de verkoop van hulpmiddelen waarmee mensen zelf kunnen monitoren. We hebben er zeker vier keer meer verkocht dan vorig jaar." Dat had volgens hem nog veel meer kunnen zijn, maar zijn winkel kon niet altijd aan de vraag voldoen.
Volgens Martens is het een goede ontwikkeling dat meer mensen hun gezondheid thuis monitoren: "Die zelfcontrole van de eigen gezondheid zorgt bij mensen voor meer gemoedsrust. Daardoor vermindert het ook de werkdruk bij de huisarts."
'Metingen zorgen juist voor extra angst'
Toch zet gezondheidspsycholoog Saskia de Bel er wél vraagtekens bij. "Ik denk dat deze metingen bij veel mensen meer angst aanwakkeren, dan dat ze echt helpen. Bij sommige mensen is er een medische noodzaak om zo'n meter te kopen, maar veel mensen kopen ze ook omdat ze per se controle willen hebben over hun eigen gezondheid."
Die extra controle zorgt juist voor meer stress, denkt De Bel: "Het gevaar ligt op de loer dat je jezelf dwangmatig gaat monitoren. Dat kost tijd en energie. Maar als je vertrouwen hebt in je eigen lichaam, dan heb je die meters helemaal niet nodig."
Onbetrouwbaar?
Bovendien zijn de metingen lang niet altijd nauwkeurig, zegt Leon van den Toorn. Hij is longarts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose: "Zo'n zuurstofmeter kan verkeerde uitslagen geven als iemand geen goede doorbloeding heeft. Maar ook als iemand veel nagellak op heeft of een heel donkere huidskleur werkt zo'n meter minder goed."
Volgens hem is het daarom belangrijk eerst met je huisarts te overleggen of de aanschaf van zo'n meter nodig is: "Op zich is het een makkelijke manier om je eigen gezondheid in de gaten te houden en de meeste van die zuurstof- en bloeddrukmeters zijn best betrouwbaar. Maar wij adviseren wel om vantevoren goed informatie in te winnen over hoe je moet meten en hoe je de resultaten moet interpreteren."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.