De Nederlandse politiek weet het nog niet, en ook veel mensen zijn sterk verdeeld over de vraag of Nederland de zomer- of de wintertijd moet instellen als standaardtijd. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 20.000 leden van het Opiniepanel.
De Europese Commissie heeft beslist dat de zomer- en wintertijd in de Europese Unie kunnen worden afgeschaft. In Nederland is de zomertijd in 1977 ingesteld vanwege de oliecrisis: als het langer licht zou zijn, hoefde er minder energie verbruikt te worden.
Klok verzetten is gedoe
Dat er 40 jaar later een streep wordt gezet door het verzetten van de klok, vinden de meeste mensen een goede zaak: zes op de tien (61 procent) vinden dat er voortaan één tijd moet komen in Nederland. Het verzetten van de klok vinden veel deelnemers vooral gedoe. Sommigen hebben er ook echt last van: "Ben altijd een week van slag, qua slaap en eten", aldus een deelnemer.
Mensen die vinden dat we de klok juist wel moeten blijven verzetten, refereren vaak aan de oorspronkelijke argumenten: volgens hen zou het verzetten van de klok nog altijd leiden tot energiebesparing en daarmee beter voor het milieu zijn.
Zomertijd: 'Goed voor het humeur'
Als de klok niet meer wordt verzet, welke tijd gaan we dan hanteren? Dat mag elke lidstaat zelf bepalen. De Nederlandse politiek is er nog niet uit. Ook de panelleden hebben geen duidelijke voorkeur. Een derde (36%) vindt dat de zomertijd moet worden ingesteld. Dan blijft het ‘s avonds langer licht en dat heeft vooral voordelen volgens de deelnemers. Veel mensen zeggen dat lang licht goed is voor hun humeur en dat ze dan ‘s avonds meer ondernemen. Ook denken mensen dat het gunstig is voor de economie omdat cafés en restaurants langer open kunnen blijven, en voor de veiligheid omdat het nog licht is tijdens de avondspits.
Wintertijd is de ‘echte’ tijd'
Een exact even grote groep (37%) vindt juist dat we de wintertijd moeten hanteren. "Dat is de standaardtijd; de zomertijd is er later bij bedacht dus die moet weer verdwijnen", is het meest gehoorde argument. Ook maken mensen zich zorgen over de winterochtenden. Die blijven langer donker tijdens de zomertijd: "In januari zou dan pas om 10 uur ‘s ochtends de zon opkomen, dat is te laat." Bovendien kunnen ook die donkere ochtenden kunnen volgens deelnemers gevolgen voor de veiligheid op de weg hebben.
De rest van de deelnemers weet niet welke tijd er moet komen, of het maakt ze niet uit. Zij zeggen dat experts het moeten bepalen. En iemand stelt een compromis voor: "Een half uur terug in oktober en daarna nooit meer aankomen!"
'Als het maar één tijd is in heel de EU'
Alle Europese lidstaten mogen zelf kiezen welke tijd ze invoeren. Nederland, België en Luxemburg vinden dat er in elk geval in de Benelux één tijd moet komen. Maar het kan uiteindelijk zomaar zo zijn dat sommige landen de zomertijd hanteren, terwijl andere landen de wintertijd instellen. Dat is onwenselijk, volgens veel mensen. Tientallen deelnemers schreven dat, welke tijd ook wordt gekozen, ze het het meest belangrijk vinden dat er één tijd komt in heel Europa: "Als het maar hetzelfde is overal: één munt, één tijd."
Aan het onderzoek deden 20.143 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 24 en 25 september 2018. De uitslag van het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.
Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.