Nederlandse LHBTI-jongeren kunnen als eerste ter wereld gebruik maken van een app om met elkaar te chatten. De app Jong&Out is alleen voor jongeren onder de 18 en heeft huisregels, zodat het een veilige plek is om te praten.
Belangenorganisatie COC heeft de app ontwikkeld om jongeren steun te geven. LHBTI-ers - lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen - weten vaak al op jonge leeftijd dat ze anders zijn. Erover praten met anderen kan kwetsbaar voelen en sommige jongeren beginnen daar pas later mee.
Steun via de app
Zeker in coronatijd is deze app zeer welkom, omdat bijeenkomsten wegvallen en jongeren vaker thuiszitten. Zo'n 3000 jongeren maken nu al gebruik van de app. Een daarvan is de 13-jarige Chris.
"In het begin vond ik het eng om mensen te vertellen dat ik lesbisch ben, ik vertelde het alleen in een kleine kring. Later werd het makkelijker, ook door die app. Als 13-jarige kom je meestal niet in contact met LHBTI-ers, door de app gebeurt dat wel en zie je ook hoe leuk iedereen is, dat maakte alles losser", vertelt ze.
Leeftijdscheck en huisregels
De app, die gratis te downloaden is via jongenout.nl en in de appstore, is uniek in de wereld. COC zorgt ervoor dat er strikt wordt toegezien op de regels. Om te zorgen dat Jong&Out er echt alleen is voor jongeren tot en met 18 jaar, wordt deelnemers bij registratie bijvoorbeeld gevraagd naar hun legitimatiebewijs.
Ook zijn er duidelijke huisregels en wordt de app gemodereerd. Dat voorkomt nepaccounts en online pesten. Zo weten jongeren en hun ouders dat veiligheid voorop staat, er gepast met hun gegevens wordt omgegaan en dat de privacy te allen tijde wordt gewaarborgd.
'Het is echt een warm bad'
Het belang van de app is groot voor jonge LHBTI-ers. Uit SCP-onderzoek blijkt dat zelfmoordpogingen onder lesbische, homo- en biseksuele jongeren 4,5 keer vaker voorkomen dan onder heteroseksuele jongeren. Het ministerie van Volksgezondheid maakte al in 2018 extra geld vrij om hier iets aan te veranderen.
Chris is in ieder geval blij met de nieuwe app. De sfeer is er goed en positief. "Toen ik met de app begon, heb ik getikt: 'Hallo, ik ben nieuw hier en weet niet goed hoe het werkt.' Ik kreeg meteen lieve en leuke reacties en voelde me erg welkom. Het is echt een warm bad." Ze ziet op de app dat er veel behoefte is aan een platform om te praten. "Ik hoor dat veel jongeren zeggen dat ze zich er veel zekerder door voelen en dat dat zonder de app niet zo was geweest."
Denk je aan zelfmoord?
Chat of bel 113 of gratis 0800-0113. Je kunt ook de website van 113 Zelfmoordpreventie bezoeken.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.