Van de helft (48%) van de ouders van 16- en 17-jarigen mag hun kind gewoon drinken, hoewel de wettelijke leeftijdsgrens voor alcohol op 18 jaar ligt. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en RTV NH onder ruim 600 ouders die een kind van deze leeftijd hebben.
Van de ondervraagde ouders die kinderen hebben die drinken, kopen zeven op de tien (71%) wel eens drank voor hun kind.
EenVandaag en RTV NH ondervroegen ook ruim 700 jongeren van 16 en 17 jaar. Volgens hen zijn hun ouders nog soepeler, dit leest u hier.
Ouders weten niet alles
Van de ondervraagde jongeren drinkt 81 procent. Dit terwijl slechts 53 procent van de ouders weet dat hun kind drinkt. De ondervraagde ouders en jongeren zijn niet per definitie familie, toch is het verschil in antwoorden tussen de generaties opvallend. Hetzelfde geldt voor de leeftijd waarop jongeren beginnen met drinken. De helft (54%) was naar eigen zeggen jonger dan 16 toen zij begonnen met drinken. Dit terwijl slechts 24 procent van de ouders weet dat hun kind op 15-jarige leeftijd al dronk.
Voorlichting
Zowel jongeren als ouders denken dat betere voorlichting over gevolgen van alcohol de beste manier is om jongeren minder alcohol te laten drinken. Op de tweede plek zetten zij het informeren van ouders over de schade die drinken op vroege leeftijd veroorzaakt.
Over dit onderzoek
Aan het onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel, gehouden van 13 t/m 21 mei 2014, deden 645 ouders mee met kinderen van 16 en 17 jaar. De uitslag van de peiling is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.
Download
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.