De middelbare school verandert in hoog tempo. Het traditionele lesrooster van acht lessen van 50 minuten is op zijn retour, ten gunste van maatwerk voor individuele leerlingen.
Uit onderzoek van Leerling 2020, een project van de VO-raad, blijkt dat scholen in het voortgezet onderwijs vaker proberen hun organisatie aan te passen aan de leerbehoeften van individuele leerlingen. Daarvoor laten ze het klassieke lesrooster los.
Behoefte aan maatwerk
Volgens onderwijsdeskundige Louise Elffers, die onlangs een boek schreef over de toename van het bijles-fenomeen, is de behoefte aan maatwerk groot. Elffers, universitair docent Onderwijswetenschappen aan de UvA en lector Beroepsonderwijs aan de Hogeschool van Amsterdam, zegt erover: "Ouders en leerlingen gaan bijles steeds vaker buiten school zoeken. Daarom is het goed dat scholen binnen de muren gaan zoeken naar mogelijkheden om leerlingen op maat te begeleiden."
De verandering betekent ook een belasting voor de scholen. Elffers: "Scholen denken vaak: we bieden al klassikale lessen, daar komt dan nog begeleiding op maat bij. Maar door een andere indeling van het onderwijs, minder klassikaal, kan dat ook zonder dat het na school of in een bijles moet."
Ingewikkelde operatie
Het Rembrandt College in Veenendaal van rector Bart de Grunt is ook bezig het schooltijdenbeleid te herzien. Het is een ingewikkelde operatie, zegt hij. "Waar je 100 jaar lang in bent opgegroeid, ga je ter discussie stellen", zegt De Grunt. Bovendien is het financieringsmodel van het onderwijs er niet op aangepast, en de toewijzing van ruimtes op de school ook niet.
"Sommige leraren staan te springen bij deze verandering, anderen staan te huilen", zegt De Grunt over de reacties onder zijn personeel op het nieuwe beleid. "Sommigen hebben goede inhoudelijke dingen opgebouwd, voor anderen geldt dat bepaalde ervaring niet meer nodig is. Dat doet wel iets met je."
Louise Elffers denkt ook dat de verandering heel wat van scholen vraagt. "Nu alles in gescheiden routes georganiseerd, die routes ga je met elkaar verbinden. Maar het is wel waar we naartoe moeten."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.