"Natuurlijk heeft iedereen recht op zijn vakantiegeld, maar kunnen we die uitbetaling nou niet iets opschuiven?" Voor restauranthouder Dirk van der Plas zijn het zware tijden. "We zijn een gezond bedrijf, maar de overheidssteun is niet toereikend."
De omzet van zijn restaurant FAAM in Amsterdam is terug naar nul, maar de kosten lopen door. Natuurlijk, Van der Plas is blij dat er overheidssteun is en dat de partijen waar hij mee samenwerkt coulant zijn. En hij wil niet klagen. "Maar het zijn zware tijden in de horeca. En ja, er is een noodmaatregel en de huurbaas schort de huur op, maar de kosten zijn hoger; de steun dekt die kosten niet. En de weggevallen omzet kunnen we nooit meer goedmaken."
Vakantiegeld later?
Van der Plas heeft zich aangemeld voor de NOW-regeling, de noodmaatregel van de overheid. Ondernemers die meer dan 20 procent omzetverlies hebben, kunnen hun loonkosten vergoed krijgen vanuit het steunpakket. Voorwaarde is wel dat het personeel niet wordt ontslagen. Hij vindt dat zijn personeel niet moeilijk moet doen over gemiste vakantiedagen. "Stel dat je werknemer 2 weken vakantie heeft gepland in mei en hij kan niet op vakantie. Daar kunnen wij als werkgever niets aan doen. Ik kan me voorstellen dat je dat risico bij de werknemer laat."
De restauranthouder vindt principieel dat zijn personeel recht heeft op vakantiegeld, maar het zijn uitzonderlijke tijden. "We hebben ook gezegd, we gaan jullie vakantiegeld uitkeren. Maar we hebben wel gevraagd of we gebruik kunnen maken van de optie om 10 in plaats van 12 maanden uit te betalen. We zijn immers 2 maanden dicht geweest en in die tijd heeft het personeel ook niet gewerkt. Daar zijn we samen uitgekomen."
Snel aanvullende steun nodig
Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland herkent de problemen die Van der Plas beschrijft. Ook hij is blij met het steunpakket van de overheid, maar ziet dat het bij lange na niet de oplopende kosten van horeca-ondernemers dekt. "Er moeten zo spoedig mogelijk aanvullende steunmaatregelen komen. Er is een noodpakket deel II nodig, misschien zelfs specifiek voor de horeca omdat daar het overgrote deel van de bedrijven sinds 15 maart tot en met in ieder geval 28 april gesloten is."
Uit een enquête van KHN onder de leden bleek eerder al dat een derde het nog maximaal 2 tot 3 maanden kan uithouden. Willemsen is het ermee eens dat er een offer van het personeel mag worden gevraagd. "We denken aan het verplaatsen van de uitbetaling van vakantiegeld, het tijdelijk niet opbouwen van vakantiedagen en het tijdelijk stopzetten van de pensioenopbouw. Het zijn zaken waar de werknemer niet heel hard door geraakt wordt. Het is onmiskenbaar dat er vanuit de werknemers een offer gedaan moet worden als dit nog langer duurt."
Allesbehalve fair
Voorzitter Dick Koerselman van FNV Horecabond begrijpt de problemen van de horeca-ondernemers, maar vindt het te makkelijk om het personeel dan maar te vragen af te zien van het vakantiegeld. "Een baan in de horeca verdient niet erg veel. Veel personeel gebruikt het vakantiegeld om bijvoorbeeld gemeentelijke heffingen of openstaande rekeningen te betalen."
"Als je dat geld, waar ze recht op hebben, nu ineens naar verderop in het jaar verschuift, dan komt het personeel direct in financiële problemen. Dat is allesbehalve fair. We moeten dit samen oplossen." Ook wijst hij erop dat het vakantiegeld in het noodpakket NOW is opgenomen. "Ondernemers krijgen hiervoor geld van de overheid. Daarnaast weet je als ondernemer dat je elk jaar rond mei/juni het vakantiegeld moet uitkeren. Je kunt dus elke maand dat bedrag opzijzetten, zodat je nu niet voor een enorme kostenpost komt te staan."
Na 28 april
Van der Plas verwacht niet dat zijn zaak op 28 april al weer open kan. "Het zal nog wel even duren voor we weer kunnen gaan draaien. Ondertussen zijn we druk met bedenken hoe we de zaak gaan inrichten op de anderhalvemetereconomie. Daar hebben we al wel wat plannen voor."
Lees ook
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.