Over een week zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Uit ons onderzoek blijkt dat er veel kritiek is, maar dat veel mensen wél vinden dat de EU Nederland vooral voordelen oplevert. Waarover moet de EU volgens kiezers dan gaan en waarover niet?

Het blijkt iedere keer uit onze onderzoeken: mensen zien bestaansrecht voor Europese samenwerking, maar willen het wel anders. Hoge kosten, de bureaucratie, te veel bemoeizucht zijn pijnpunten. Ruim de helft (56 procent) van de mensen wil minder bevoegdheden, maar bijna de helft (48 procent) zegt ook dat de EU Nederland vooral voordelen oplevert. Reden voor ons om te vragen: wat zouden volgens jou de taken van de EU moeten zijn?

'Vaderschapsverlof en studiebeurzen geen taak van de EU'

Het was begin dit jaar in het nieuws; het Europees Parlement en de lidstaten hadden een akkoord bereikt over de lengte van het vaderschapsverlof. Maar dat is nou precies iets waar de Europese Unie volgens de meesten (86 procent) nou net niet over zou moeten gaan. Ook het verstrekken van studiebeurzen zodat studenten makkelijk over de grens kunnen studeren, is volgens tweederde (67 procent) geen taak van Brussel.

Nederland ontvangt nu honderden miljoenen euro's in de vorm van landbouwsubsidies, zien mensen daar dan misschien een belangrijke rol voor de EU? Nee, de meeste mensen (57 procent) in het onderzoek vinden eigenlijk dat het helpen en stimuleren van boeren ook geen taak van de EU is.

Rol EU bij veiligheid, financiën, vluchtelingen

Moet de Europese Unie dan helemaal nergens over gaan? Zeker wel. Kiezers zien op een aantal grote terreinen een belangrijke rol voor Europa. Een meerderheid (59 procent) vindt bijvoorbeeld dat defensie en veiligheid beter op Europees niveau geregeld kunnen worden, dan door de lidstaten zelf.

De grootste groep (58 procent) vindt daarnaast dat financieel beleid, zoals bijvoorbeeld toezicht op banken, typisch iets is dat centraal bepaald moet worden. En als het gaat om het verdelen van vluchtelingen over Europese landen, zien mensen ook een belangrijke rol voor Brussel.

Over het regelen van de zomer- en wintertijd zijn mensen dan weer meer verdeeld: de helft (49 procent) vindt dat wel een taak van de Europese Unie, 47 procent vindt van niet.

Plastic rietjes verbieden? Taak van Brussel

Last but not least, het klimaat. Ook daar is volgens veel mensen een belangrijke rol voor de EU weggelegd. Zo vindt tweederde (64 procent) dat klimaatmaatregelen het beste op Europees niveau genomen kunnen worden. En dat er binnenkort geen plastic rietjes en ander wegwerpplastic in de schappen meer ligt? Ook daarvan vinden mensen het goed dat dat op Europees niveau beslist is.

Dat er kritiek is, betekent dus niet dat mensen massaal vindt dat de EU geen waarde meer heeft. Integendeel; veel mensen zien bij een aantal grote thema's een belangrijke rol voor de Europese Unie. De meeste mensen vinden dan ook dat Nederland lid moet blijven van de EU. Maar het liefst wel van een Unie met een duidelijke focus.

audio-play
Hoe kijken leden van het Opiniepanel naar de EU?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.